ZELJKO: Umjesto povijesnih izbora u Mostaru, dogodila se povijesna krađa

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

 

Upravo kada pomislimo kako mostarski izbori ne mogu biti veća lakrdija, Središnje izborno povjerenstvo BiH naredi novo brojanje glasova i promijeni rezultate izbora. Jedni traže da se ponovo broje svi glasovi, drugi smjenu SIP-a, a spominje se i mogućnost poništavanja izbora. Što bi od toga moglo biti predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BIH Mostar Slaven Zeljko govori za Pogled.ba.

Nedavno ste svako sat vremena slali mailove o tome koliko je prošlo vremena od izbora u Mostaru, a rezultate još nismo dobili. SIP BiH još broji glasove sa Mostar izbora. Ima li kraja?

To je bio pokušaj skretanja pažnje javnosti, ali i međunarodnih institucija na činjenicu da u to vrijeme treći dan od zatvaranja biračkih mjesta, glasovi nešto malo više od 50 tisuća birača nisu prebrojani, te da to upućuje na ili organizacijske probleme nadležnih institucija ili na organizacijske sposobnosti nadležnih institucija. Iako ni danas, 27 dana nakon zatvaranja biračkih mjesta, nemamo konačne rezultate, ipak malo jasnije vidimo o čemu je zapravo bilo riječi.

Je li izborni proces u Mostaru nepovratno devastiran?

Izgleda da jeste. Ako se prisjetimo da je izbore u Mostaru na 150 biračkih mjesta ‘nadziralo’ 1700 promatrača, stranačkih, nevladinih, međunarodnih i inih, znači u prosjeku po 11 na svakom biračkom mjestu, a da se na svakom biračkom mjestu na kojem se radila provjera utvrdilo niz nepravilnosti u rasponu od pogrešno spremljenog materijala do izborne krađe, ne samo kod brojanja preferencija nego i kod ukupnog broja glasova pojedinih političkih subjekata, govori u prilog toj tvrdnji. Ostaje samo pitanje je li upravo sav taj tehnički nadzor, fokus medija, koncentracija
cijele države ali i međunarodne zajednice na izbore u Mostaru bio paravan ne za povijesne izbore nego za povijesnu krađu.

Kakve su šanse za ponavljanje izbora u Mostaru? Može li se uopće više vjerovati u izborne rezultate, kakvi god da budu u konačnici?

U izborne rezultata moramo vjerovati, ali pod uvjetom da su prebrojani od strane ovlaštenih osoba i u skladu sa izbornim zakonom. To su glasovi građana grada Mostara, njihova izborna volja i ona mora biti zaštićena. Odluku o ponavljanju izbora donosi Središnje izborno povjerenstvo BiH ukoliko utvrdi da postoje opravdani razlozi za to, a ne je li neki politički subjekt zadovoljan rezultatima ili ne. Njihova sposobnost da to učine na ovim lokalnim izborima dovedena je u pitanje jer su se očito vodili nekim drugim principima a ne slovom zakona. Nepovratno je izgubljeno povjerenje u ovu instituciju, i ukoliko sami ne podnesu ostavke, Parlamentarna skupština BiH mora pokrenuti postupak njihove smjere. Svakako je jedan dio imenovan nezakonito.

Čak i Veleposlanstvo SAD-u traži istragu oko krađe mostarskih izbora. Mislite da će se ona i dogoditi, te da će odgovorni snositi posljedice?

Od izražavanja zabrinutosti ili traženja istraga za koje unaprijed znaju da neće proći nažalost nema ništa. Čestitka na uspješno organiziranim izborima se ne može povući, a naknadna pamet se u ovakvim okolnostima uvijek pokaže neučinkovitom i služi samo kao alibi ili prebacivanje odgovornosti. Kaznena prijava protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je već podnesena od strane Hrvatskog narodnog sabora BiH, istražne radnje bi se već trebale provoditi, nadležne institucije bi trebale utvrditi činjenice i konačno donijeti odluku o utvrđivanju odgovornosti. Kada bi imali malo više konkretnih mjera, pa i od naših prijatelja iz međunarodne zajednice, a ne samo deklarativnih najava da će se pokrenuti ovo ili ono, možda bi neki procesi u Bosni i Hercegovini i imali rezultate.

Što su daljnji koraci HDZ-a BiH i HNS-a BIH po pitanju mostarskih izbora?

Iskoristili smo sve pravne instrumente u ovoj fazi, očekujemo da će nadležne institucije raditi ono što je obaveza, utvrditi činjenice i donijeti odluke u svakom od predmeta. Medijski prostor koji su dobili mostarski izbori, nažalost po lošem, i sva silna priopćenja političkih stranaka koja dolaze tek sada, skoro mjesec dana nakon što je HDZBiH i HNSBiH upozoravao na nepravilnosti, neće dovesti do zaštite izbornog procesa i izborne volje građana grada Mostara. Motiv za veliku većinu iskaza zabrinutosti, kaznenih prijava, prigovora, … nije zaštita volje birača i integriteta
izbora u Mostaru nego osobni interesi stranaka ili pojedinaca u zaštiti preferencija, propalih političkih stranaka ili zataškavanje kriminala.

 

RTV Herceg Bosne/https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori