HOFFMANN ZA HMS: Saneli Prašović Gadžo predlažem da prestane javno pozivati na kršenje međunarodnih sporazuma

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

 

Svevlad Hoffmann, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis poručio je Saneli Prašović Gadžo, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, da prestane javno pozivati na kršenje međunarodnih sporazuma.

Hoffmannova reakcija uslijedila je nakon što mu je Prašović Gadžo odgovorila na svom Facebook profilu napisavši kako „više nema potrebe polemizirati o tome ima li BiH potpisan ugovor o readmisiji sa Srbijom” pri tome imperativno poručivši “ugovor izmedju BiH i Srbije o readmisiji je blagovremeno potpisan i izvolite ga primjenjivati.”

-U prilog tome objavljujem fotografiju kada su tadašnji ministri sigurnosti BiH Fahrudin Radoncic i premijer i ministar unutrasnjim poslova Republike Srbije Ivica Dacic isti potpisali, napisala je Prašović Gadžo na Facebooku.

 

– Badava gluhom šaptati, slijepom namigivati a mahnitom pojašnjavati, kažu mudri ljudi, započeo je Hoffman slikovito.

Zastupnici Prašović Gadžo poručio je da su za provedbu Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije nadležni Služba za poslove sa strancima te Sektor za migracije koji djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

-S obzirom na to da gđa Prašović Gadžo ponovno odlučno i imperativno signira “na postupanje” Graničnoj policiji BiH Sporazum o readmisiji između BiH i Srbije ponovno joj “vraćam” ovaj sporazum jer su mjerodavna državna tijela za provedbu ovog sporazuma Služba za poslove sa strancima i Sektor za migracije pri Ministarstvu sigurnosti BiH tako da joj predlažem da prestane javno pozivati na kršenje međunarodnih sporazuma, bar iz poštovanja prema stranačkom šefu čijim fotkama voli ilustrirati svoje uzaludne blogove, rekao je Hoffman.

Hoffmann, koji je i glavni inspektor GP BiH, HMS-u je dostavio Protokol između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije o provođenju sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o predaji i prihvatu osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit“ izdvojivši neke njegove najvažnije dijelove.

U Protokolu stoji da je za predaju i prihvat državljana Bosne i Hercegovine nadležan Sektor za migracije pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Za predaju i prihvat državljana trećih država, osoba bez državljanstva i tranzit kroz BiH nadležna je Služba za poslove sa strancima.

Na fotografiji ispod naznačeno je koja su tijela Republike Srbije zadužena za realizaciju ovog Protokola.

Savjetnik ravnatelja Granične policije BiH,Svevlad Hoffmann, u petak je u izjavi za HMS reagirao je na navode zastupnice Sanele Prašović Gadžo, koja je nakon sjednice Povjerenstva za sigurnost ZD PFBiH kazala da on ne zna da BiH ima potpisan sporazum o readmisiji sa Srbijom.

On je kazao da je izjava zastupnice Prašović Gažo kontradiktorna i skrojena da zbuni javnost poručivši joj da pitanja usmjerava mjerodavnim institucijama.

„Ističem da je mjerodavnost za provedbu Sporazuma o readmisiji regulirana posebnim Protokolom kojim su poslovi readmisije dodijeljeni Službi za poslove sa strancima i Sektoru za migracije pri Ministarstvu sigurnosti a ne Graničnoj policiji BiH pa bi bilo poželjno da zastupnica svoja legitimna pitanja usmjerava prema mjerodavnim adresama, a ne proizvoljno i po simpatijama, kazao je Hoffmann ranije za HMS.

HOFFMANN ZA HMS: Izjava zastupnice Prašović Gažo je kontradiktorna i skrojena da zbuni javnost, pitanja neka usmjerava mjerodavnima

Podsjećamo, u Bihaću je u četvrtak održana žurna sjednica Povjerenstva za sigurnost Parlamenta Federacije BiH na kojoj se raspravljalo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u svjetlu migrantske krize.

Predsjednik Povjerenstva za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić istaknuo je kako će se donesenim zaključcima od nadležnih državnih institucija zahtijevati preuzimanje potpune odgovornosti za trenutno stanje, a na sastanku su također sudjelovali i Hoffmann i Prašović Gadžo.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)