SVETAC DANA “Sveti Feliks iz Nole”

Vrijeme:1 min, 22 sec

Mučenik koji je nakon očeve smrti, imetak koji je naslijedio, podijelio siromašnima i potrebitima.

14. SIJEČNJA

Današnji svetac, čije bi smo ime mogli prevesti i kao Srećko, zaštitni je talijanskog grada Nole u blizini Napulja.

Feliks se rodio u gradu Noli početkom trećeg stoljeća. Otac mu se zvao Hermija i bio je umirovljeni vojnik, veteren, rodom iz Sirije. Po očevoj smrti imetak koji je naslijedio podijelio je siromašnima i potrebitima te ga je biskup Maksim iz Nole, također svetac, zaredio za svećenika.

Za Decijeva progona kršćana, jednog od tri najžešća progona kršćana uopće, biskup Maksim pobjegao je u planinu, te su umjesto njega uhvatili i mučili našega Feliksa. Potom su ga mučitelji bacili u tamnicu, iz koje ga je prema legendi oslobodio anđeo. Anđeo ga je odveo i do biskupa Maksima, koji je bio star i bolestan.

Legenda kaže da su se njih dvojica potom skrili u neku spilju, na ulazu u koju je pauk ispleo svoju mrežu i tako ih sakrio od progonitelja. Nakon Decijeve smrti 251., progoni polako jenjavaju pa se i Feliks mogao vratiti u rodni grad. Nakon Maksimove smrti Feliks je jednoglasno izabran za biskupa, ali je odbio tu čast u korist jednoga drugog svećenika.

Ostatak života posvetio je brizi za siromašne. Umro je 255. godine, i iako je umro prirodnom smrću, zbog svega što je pretrpio za Decijeva progona, smatra se mučenikom. Na grobu su mu se događala brojna čudesa. O njegovu životu najviše znamo iz djela Paulina iz Nole, koji je živio stotinjak godina poslije Feliksa.

Svetog Feliksa zaziva se u slučaju krivokletstva, kleveta, laži i lažnih svjedočenja, a zaštitnik je očiju, očnih bolesnika i domaćih životinja.

 

Odgovori