PLAN CIJEPLJENJA/Pehar objasnio zašto će prva cjepiva stići u Mostar

Vrijeme:1 min, 30 sec

O prvim cjepivima protiv koronavirusa u BiH, tome tko će ih dobiti i zašto, za Federalnu televiziju govorio je Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pehar kaže da se točan termin dolaska cjepiva u BiH još uvijek ne zna, okvirno je to kraj ovog ili početak sljedećeg mjeseca.

“Radi se o cjepivu Pfizer. Ne možemo procijeniti ni konačne količine koje će doći, ali one će u ovoj prvoj tranši biti negdje između pet i deset tisuća cjepiva. To su doze koje će doći iz COVAX mehanizma. Drugi mehanizam iz kojeg očekujemo dolazak cjepiva je mehanizam EU.”

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja koji će se danas naći na Vladi Federacije BiH. Prema Planu cijepljenja, cjepiva će biti distribuirana svim županijama na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve doze će stići u Mostar, a planirana su četiri regionalna središta za distribuciju.

“U Mostaru smo, zahvaljujući velikoj pomoći menadžmenta Sveučilišne kliničke bolnice, instalirali uređaj koji može držati uvjete ultra hladnog lanca i to je jedini razlog što će one doći u Mostar.”

Do kraja mjeseca bi, uz pomoć UNICEF-a, u Sarajevo trebao doći još jedan uređaj, a u veljači će ih dobiti i Tuzla i Bihać.

Prva cjepiva će dobiti ugrožene kategorije, a Pehar navodi da je i to regulirano planom za provođenje cijepljenja.

“Kada je Zavod radio taj plan, bili smo svjesni da nećemo moći dobiti sve tražene količine u jednom mahu, nego smo ograničeni činjenicom da će ono dolaziti u tranšama različite veličine. Napravljena je prioritizacija populacije. Prvi će cjepivo dobiti zdravstveni radnici, prvenstveno oni koji rade pod najvećim rizikom za obolijevanje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe i zaposlenici tih ustanova.”

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori