POMPEO: Nova matična baza Al Qaide je u Iranu

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u utorak, ne pružajući čvrste dokaze, da je al Qaeda uspostavila novu bazu u Iranu i da Sjedinjene Države sada imaju manje opcija u suočavanju s grupom koja se “ukopala unutar” te zemlje.

Uz samo osam dana koliko je predsjedniku Donaldu Trumpu preostalo na tom položaju, Pompeo je iznio navod da je Iran pružio utočište čelnicima al-Qaede i podršku grupi, uprkos skepticizmu unutar obavještajne zajednice i Kongresa prema takvim navodima.

New York Times izvijestio je u studenom da je pripadnik al Qaede, Abu Muhammad al-Masri, optužen za organiziranje bombaških napada na dva američka veleposlanstva u Africi 1998. ubijen od izraelskih operativaca u Iranu. Iran je negirao taj izvještaj tvrdeći da nema terorista na njegovom tlu.

Pompeo je izjavio na konferenciji za novinare u Nacionalnom press klubu u Washingtonu da po prvi put objavljuje u javnosti da je al-Masri ubijen 7. kolovoza prošle godine.

Pompeo je kazao da to nije iznenađenje i dodao je: “Al-Masrijevo prisustvo u Iranu ukazuje na razlog zašto smo danas ovdje. Al-Qaeda ima svoju novu matičnu bazu – to je Islamska Republika Iran”.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru je odbacio Pompeove optužne kao “ratnohuškačke laži”.

Iran je bio meta kritika Trumpove administracije tijekom trajanja njenog kompletnog mandata, i Pompeo je dodatno pojačao napetposti s Iranom u posljdednjim tjednima novim sankcijama i usijanom retorikom.

Bivši visoki američki obavještajni dužnosnik izravno upoznat s tom temom kazao je da Iranci nikada nisu bili u prijateljskim odnosima s al Qaedom prije ili nakon napada od 11. rujna 2001. i da se svaka tvrdnja o njihovoj trenutnoj suradnji treba uzimati s oprezom.

Šiitski Iran i sunitska militantna grupa al-Qaeda dugo su vremena sektaški neprijatelji.

Odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se od 2018. kada je Trump napustio iranski nuklearni sporazum iz 2015. sa svjetskim silama, koji je uveo stroge restrikcije iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija, prenosi Reuters.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori