Grčka želi obnoviti putovanja, predlaže zajedničku potvrdu cijepljenja u EU

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je u utorak uspostavu potvrde o cijepljenju na razini Europske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja pogođena u pandemiji koronavirusa.

Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji oživjeti putovanja prije ljetne sezone i već je stvorila vlastiti standardizirani certifikat kojim se dokazuje da je pojedinac cijepljen.

Mitsotakis je u pismu šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen predložio uvođenje zajedničke potvrde za cijeli blok. Potvrda bi se mogla koristiti pri ulasku u sve oblike prijevoza.

“Iako cijepljenje nećemo učiniti obveznim ili preduvjetom za putovanje, osobe koje su se cijepile trebale bi moći slobodno putovati”, naveo je u pismu grčki premijer.

“Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumijevanje o strukturi potvrde cijepljenja kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama”, dodao je Mitsotakis.

Ako članice EU-a mogu dogovoriti zajedničku formulu, “možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprinijeti uspostavi mobilnosti na globalnoj razini”, dodaje se u pismu.

“Za zemlje poput Grčke koje ovise o turizmu, neophodno je da se ovaj problem riješi prije ljetne sezone”, navodi se u pismu.

Grčka je relativno lako prebrodila prvi val pandemije, ali je porast zaraza od listopada opteretio njezin zdravstveni sustav već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i natjerao vlasti na drugi “lockdown” u studenom.

U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5302 smrti povezanih s covidom-19.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori