Amazon, Apple i Google izbacuju “iz igre” jednu od najbrže rastućih društvenih mreža

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Velike tehnološke kompanije Amazon, Apple i Google odlučile su prekinuti veze s društvenom mrežom koja je omiljena među pristašama Donalda Trumpa, zaprijetivši joj tako izbacivanjem s interneta u trenutku kada njezina popularnost raste.

Tri velike kompanije optužuju Parler da i dalje prenosi poruke u kojima se potiče na nasilje, nakon napada predsjednikovih pristaša na Capitol u srijedu.

Ako Parler do ponedjeljka u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu, kada će mu Amazon prestati pružati svoje usluge, ne pronađe drugog pružatelja hosting usluga, njegova mrežna stranica više neće moći funkcionirati.

Dan nakon odluke Twittera da trajno ugasi račun Donalda Trumpa, Parler je u subotu bio najpreuzimanija aplikacija u Sjedinjenim Državama na Appleovoj platformi.

Ta društvena mreža, osnovana 2018., funkcionira donekle poput Twittera, korisnici mogu birati koga će pratiti, a “parleyji” zamjenjuju tvitove. Sloboda govora njezin je lajtmotiv.

Sjedište joj je u Hendersonu, u Nevadi, a osnivač je John Matze, računalni inženjer. Rebekah Mercer, članica Republikanske stranke, njezin je veliki donator.

U početku je privlačila ultrakonzervativce i krajnje desničare, a danas umjerenije republikance.

Ovih dana je dobila velik broj novih korisnika koji su bili pogođeni Twitterovom odlukom da ugasi račun Donalda Trumpa.

Mnogi pristaše američkog predsjednika pohrlili su odmah na konzervativne platforme poput Parlera i Gaba.

 

HINA/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori