U Tuzli izdana kazna Hrvatici jer je u BiH ušla s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske

Vrijeme:2 min, 20 sec

Popriličan kaos pri ulasku u BiH stvorile mjere kojima je navodni cilj spriječiti širenje pandemije korona virusa u BiH.

Redakciji portala Dnevnik.ba obratio se čitatelj (identitet poznat redakciji) čija je majka kažnjena kaznom u iznosu od 200 KM jer je u BiH ušla preko Zračne luke Tuzla s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske na kojoj je jasno vidljiva bosanskohercegovačka adresa prebivališta.

Naime, gospođa je sletjela iz Dortmunda u Zračnu luku Tuzla. Prilikom ulaska u BiH predočila je osobnu iskaznicu izdanu od Republike Hrvatske. Na osobnoj iskaznici je adresa u BiH gdje i stanuje. Na licu mjesta je pak dobila prekršajni nalog da plati kaznu u iznosu 200 KM jer „gore okrivljeni je na ulazu u BiH prilikom granične kontrole predočio ispravu koja nije propisana za prelazak državne granice BiH“.

Čitatelj portala Dnevnik.ba navodi kako je kazna napisana temeljem članka 29, stav 1, Zakona o graničnoj kontroli BiH koji pak nigdje ne navodi da se u BiH ne može ući s osobnom iskaznicom Hrvatske.

No, to nije spriječilo granične policajce u Tuzli da gospođi izdaju prekršajni nalog. Tako ispada da se u BiH ne može ući s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, što jednostavno ne odgovara zakonskim propisima naše zemlje.

Iz Granične policije BiH nedvosmisleno su za Dnevnik.ba potvrdili kako je osobna iskaznica Republike Hrvatske dokument s kojim se može nesmetano ulaziti u BiH.

„U skladu s važećim propisima, državljani zemalja članica Europske unije, uključujući i Republiku Hrvatsku, mogu ulaziti u BiH i s važećom osobnom iskaznicom kojom se dokazuju identitet i državljanstvo. S obzirom na ograničenja koja su na snazi, u vezi s pandemijom korona virusa, treba naglasiti da su državljani Republike Hrvatske, koji u BiH ne ulaze direktno iz Hrvatske, prilikom ulaska u BiH dužni posjedovati negativan nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2“, priopćeno je za Dnevnik.ba iz Granične policije BiH.

Da hrvatski državljani mogu nesmetano ulaziti u BiH i s osobnom iskaznicom potvrdio je i Konzulat Republike Hrvatske u Sarajevu.

„Hrvatski državljani u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom hrvatskom putovnicom ili valjanom hrvatskom osobnom iskaznicom, a samo u slučaju kad u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz Republike Hrvatske prilikom ulaska ne trebaju imati potvrdu o negativnom nalazu PCR testa. Ukoliko ulaze iz neke druge zemlje tada, da bi mogli ući u Bosnu i Hercegovinu moraju predočiti negativan nalaz PCR testa“.

Na samom prekršajnom nalogu pak piše kako je kazna izrečena jer gospođa „predočila ispravu koja nije valjana za prelazak državne granice BiH“. Dakle, kazna je izrečena jer je gospođa u BiH ušla bez bh. putovnice, odnosno s osobnom iskaznicom Hrvatske, dok joj nitko nije tražio PCR test.

Nadležne institucije morale bi se više potruditi i osigurati da pojedinci svojevoljno ne odlučuju tko ima a tko nema pravo ući u BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori