KAOS NA KAPITOLU UŽIVO Prosvjednici upali u zgradu Kongresa, viču: Trump je pobijedio!

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

 

Brojne pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa okupile su se kako bi protestirali protiv izbornih rezultata predsjedničkih izbora.

Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s prosvjednicima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu.

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola, u kojoj se trenutno održava sjednica Kongresa (koja je privremeno prekinuta) na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u ‘lockdownu’, što znaći da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

Atmosfera je dodatno uzavrela nakon što su demokrati na pragu osvajanja Senata jer vode u obje utrke za senatska mjesta u saveznoj državi Georgii.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ENPkiDl6Wdg&feature=emb_logo

 

Neki prosvjednici probili su se i unutar zgrade Kapitola. CNN javlja da je bačen suzavac u Rotondi, jednom od poznatih hodnika između dva doma Kongresa. Neki od njih viču: Trump je pobijedio! Ako ne dobijemo pravdu nećemo nikad stati!

CNN javlja da kako je u tijeku evakuacija članova Kongresa, a među njima evakuiran je i američki potpredsjednik Mike Pence.

– Na Twitteru se upravo oglasio i američki predsjednik Donald Trump. Kritizirao je svog potpredsjednika Mikea Pencea jer ga nije htio poslušati i blokirati Bidenovo povrđivanje u Senatu. Potpredsjednik predsjeda Senatom.

 

Fox News javlja da je sjednica u Kongresu prekinuta zbog sigurnosti uslijed nereda ispred zgrade te dojava o bombama koje se upravo provjeravaju. Članovi Kongresa su upućeni da se sklone u svoje urede.

– Američki mediji javljaju o gužvi i neredima ispred Capitola, a neki javljaju da su prosvjednici probili više policijskih barikada.

 

Fox News pak javlja da su dvije kongresne zgrade evakuirane zbog dojava o bombama. Primjećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

Najmanje 12 republikanskih senatora najavilo da će odbiti potvrditi glasove iz nekih saveznih država koje ne smatraju ispravnima pa se očekuje dugi proces iako je obično riječ samo o ceremoniji potvrđivanja.

Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

Trump, se obratio  prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće  istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

 

 

Večernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)