GUDELJEVIĆ: Nije konfuzna nabava cjepiva, nego tumačenje Željka Komšića

Vrijeme:2 min, 21 sec

MINISTRICA CIVILNIH POSLOVA BiH

Drugi bošnjački član predsjedništva BiH Željko Komšić je jučer prozvao Vijeće ministara BiH upravo zbog izjava i stavova Gudeljević i Tegeltije, optužujući ih za konfuzno upravljanje nabavkom cjepiva protiv koronavirusa. S druge strane, predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija tvrdi da će cjepiva ubrzo stići u BiH, dok iz Ministarstva civilnih poslova BiH na upite novinarima uglavnom odgovaraju da datum dolaska cjepiva nije poznat. Ministrica Gudeljević kaže da ova dva stava nisu neusuglašena, nego pogrešno interpretirana.

“Ne mogu vam odgovoriti na pitanje kojim informacijama raspolaže predsjedatelj dok daje izjave za medije, ali mi je sasvim jasna poruka koju on šalje stanovnicima BiH. Poruka je nedvosmislena – stići će u najkraćem roku u odnosu na početak isporuke prema državama koje su uplatile sredstva za cjepiva, a što nikako nije u nesuglasju s informacijama koje gotovo svakodnevno Ministarstvo civilnih poslova plasira javnosti”, kazala je Gudeljević, prenosi sarajevski Klix..

“Uvjerena sam da se član Predsjedništva sjeća odluke koju je to tijelo donijelo u vezi s nabavkom cjepiva. Podjednako sam uvjerena da ju je pročitao, kao i da je pročitao sve korake u vezi s tim. Možda mu jeste promakao dio koji se odnosi na koordinaciju s nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brčko distrikta te činjenica da ministarstvo ne može samostalno djelovati. Također želim naglasiti, a uvjerena sam da i to član Predsjedništva zna ili bi trebao znati, da je u oba slučaja nabavke cjepiva za BiH korake odredio neko drugi. Konkretno EU i GAVI. Stoga, ako uopće možemo govoriti o “konfuziji”, a ne možemo, onda je konfuzija nastala u tumačenjima člana Predsjedništva i nigdje drugdje. Covax je odredio red koraka koji je BiH u cijelosti realizirala bez ikakve mogućnosti za samostalno djelovanje. No, to se nalazi u pisanim dokumentima koji su bili predmet razmatranja u Predsjedništvu”, poručila je.

U rujnu je rečeno da će BiH među prvima dobiti cjepiva, a oni koji su to ustvrdili oslonili su se na obećanje GAVI saveza da će COVAX mehanizam to i osigurati. Međutim, ono na što se nisu oslonili je činjenica da postoje i drugi načini nabavke osim COVAX-a.

“Kako u rujnu prošle godine tako i sada želim ponoviti rečenicu koja je temelj potpisivanja ugovora s COVAX-om. BiH će među prvima dobiti cjepiva jer se među prvima pretplatila za cjepiva. Tijekom iskazivanja prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma razmatrana je prije svega cjepivo proizvođača Biontech-Pfizer i Moderna, a znajući za činjenicu da je cjepivo proizvođača Biontech-Pfizer dobila potrebna odobrenja od Europske agencije za lijekove dok se odobrenje za cjepivo Moderne očekuje sredinom siječnja. Prve alokacije su određene za zemlje članice EU, dok će točan broj alokacija, kao i broj doza po svakoj od alokacija za zemlje Zapadnog Balkana biti definiran u smjernicama Europske komisije koje BiH očekuje tijekom siječnja”, navela je Gudeljević.
hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori