PROSVJEDNA ŠETNJA MEDICINARA HNŽ-A: Ispravite nepravdu

Vrijeme:2 min, 30 sec

ZATRAŽILI POTPISIVANJE NOVOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u utorak su prosvjednom šetnjom još jedanput od Vlade HNŽ-a zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Prosvjednici su se okupili na Španjolskom trgu u Mostaru odakle su se uputili prema zgradi županijske vlade s transparentima; “Kolektivni ugovor”, “Ministre izađi iz bunkera”, “Propali su vam pregovori”, “Vratite nam dostojanstvo”.

Podršku su im u prosvjednoj šetnji dale i kolege iz Konjica, Jablanice, Prozor-Rame, Stoca i Čapljine.

Oko 2.600 zdravstvenih radnika 10. prosinca stupilo je u generalni štrajk tražeći od Vlade potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković nazvao je veličanstvenom današnju prosvjednu šetnju, ukazavši na jedinstvo zdravstvenih radnika.

“Možemo pozdraviti veličanstveni skup zdravstvenih radnika koji su došli iz daleka, širom Hercegovine od Konjica, Jablanice, Prozor-Rame, Mostara, Čapljine do Stoca. Ovo znači naše jedinstvo, jedinstven stav svih zdravstvenih radnika objedinjenih u dva sindikata – Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar. Ovo znači da 2600 zdravstvenih radnika diše jednom dušom”, kazao je Vuković u izjavi novinarima ispred zgrade županijske vlade.

Istaknuo je kako je ovo krajnje vrijeme da se pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora te poručio da će njihovi sljedeći koraci biti još radikalniji, ukoliko do toga ne dođe.

“Poručujemo Vladi, premjeru Hercegu i ministru zdravstva, da u najskorije vrijeme pristupe potpisivanju kolektivnog ugovora za zdravstvo. Naš sljedeći korak ovdje ne bih ni spominjao, on znači još radikalnije mjere od ovih koje smo do sada primijenili”, kazao je Vuković.

Podsjetio je kako je štrajk zdravstvenih radnika još uvijek u tijeku.

“Ogromni su problemi, ljudi su bez zdravstvene zaštite, gori pod nogama svima, svi smo pred zidom, a vjerujem da je i Vlada shvatila da se mora poduzeti odlučne korake, posebno nakon odluke Općinskog suda Mostar da stavi rješenje o privremenoj zabrani štrajka izvan snage”, naglasio je Vuković.

Pritom je ukazao i na “pozitivne signale i naznake” iz Vlade HNŽ-a.

“Informacije koje su došle nesluženim kanalima govore da bi uskoro predstavnici sindikata mogli biti pozvani na razgovore u Vladu HNŽ-a. Opreza radi mi smo tu i bit ćemo tu sve dok ne vidimo kolektivni ugovor na stolu i dok ga ne potpišemo”, kazao je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su pregovori davno propali i kako žele samo razgovarati s Vladom.

“Pregovori su davno propali, samo ćemo razgovarati s Vladom, to smo već jasno pokazali i objasnili. To je potvrdio i Općinski sud u Mostaru gdje je pokazao legalnost našeg štrajka i da su pregovori davno propali”, kazao je Anić, piše FENA.

Pozdravio je informaciju kako bi ih predstavnici Vlade uskoro mogli pozvati za stol te izrazio nadu da će se to dogoditi što skorije kako bi napokon došli do cilja, odnosno, potpisivanja kolektivnog ugovora.

Anić je ispriku uputio i pozvao na strpljenje sve kojima je zbog štrajka uskraćena medicinska skrb.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)