Laslo Torma: Svako zlo je za neko dobro

Vrijeme:3 min, 49 sec

Katastrofalni potres na Banovini je tragični događaj, koji je pored gubitaka ljudskih života, prouzročio i golemu materijalnu štetu, i to su nepobitne činjenice! No, ne govori naš narod zalud da je svako zlo za neko dobro, i to će nadajmo se biti dokazano i povodom ovoga veikog zla, koje je zadesilo Banovinu.

Naime uporno odbijanje političara (župan Žinić) i tzv. stručnjaka, pa i bivših i sadašnjih ministara, da je nakon rata obnova kuća vršena sukladno svim propisima i normama u građevinarstvu, je demantirano, nažalost tek sada nakon ovog potresa, sa brojnim primjerima onih kojima su “obnovljene” kuće oštećene u većoj ili manjoj mjeri, a da do toga nije smjelo doći, da je obnova kuća tada rađena kako struka i pošteno rađen posao zahtijevaju.

Brojni ‘mudroseri’ koji tvrde da je u obnovi sve bilo u redu, pa i sam Plenković koji se u svom sarkastičnom stilu pita, kada se postavljaju pitanja o odgovornost župana Žinića i ostalih sudionika u poslijeratnoj obnovi kuća, pa “nije valjda Žinić kriv i za potres?”, samo govore o tome da se projektiralo prema propisima, no “mudro” izbjegavaju postavljanje pitanja o krucijalnoj odgovornosti izvođača radova!

Jedini koji se usudio nešto evidentno pametno reći na tu temu, bio je Radimir Čačić kad se usudio dijelom nekvalitetno izvedene radove u obnovi kuća nazvati pravim imenom, a to je “ratno profiterstvo”!

Jer floskula političara da se “projektiralo” prema svim propisima je možda i točna, no obnovljene kuće u ovom potresu nisu oštećene radi lošeg projektiranja, jer bi to bio “suicid” struke građevinskog projektiranja u Hrvatskoj, u što je teško povjerovati.

No, primjeri na koji se način u Hrvatskoj dobiva posao kada se radi o javnim natječajima i trošenju državnog novca, i ako se prisjetimo tragičnih događaja u Italiji, kada su se rušili objekti koje je gradila operativa koja je bila povezana sa talijanskom mafijom, onda mora biti jasno da je ovaj potres pokazao da i u nas ima tzv. građevinske mafije, o kojoj se do sada malo govorilo, jer je povezana sa vladajućom politikom, na ovaj ili onaj način, pa Radimir Čačić opravdano govori o ratnom profiterstvu.

Velika je vjerojatnost da poslove koji su nekvalitetno izvedeni dobivale tvrtke “bliske” županu Žiniću, HDZ-u, SDP-u, HNS-u i političarima povezanim s njima, i sa onima koji su odlučivali tko će gdje dobiti posao u toj poslijeratnoj obnovi! A župan Žinić ‘slavodobitno’ tvrdi da je ponosan na to da ni jedna kuća iz obnove “nije se srušila u potresu”, smatrajući da to što su te kuće iz obnove danas neuporabljive za stanovanje radi tih oštećenja, kojih nije smjelo biti da je obnova rađena prema svim propisima i pravilima struke, po njemu normalna stvar?! Čega bi se trebao stidjeti time se on hvali?!

Plenković govori da “ne treba upirati prstom” ni u koga dok se ne ispita vjerodostojnost ‘optužbi’ za loše izvedene radove u obnovi kuća nakon rata, i u krivce za to! No riječ ‘odgovornost’ za loše izvedene radove njemu teško izlazi iz usta, kao i obično u situacijama kada treba biti konkretan i rezolutan. A utvrđivanje odgovornosti za “fušeraj” u obnovi kuća nakon rata,kao i utvrđivanje odgovornosti za druge “fušere” u njegovom mandatu, kao i
obično neće biti nikad i na za koga utvrđeno.

I što je onda dobro što može donijeti ovo veliko zlo? Pa u najmanju ruku je dobro to što se više ne može skrivati pred građanima i članovima HDZ-a da je ‘vrh’ HDZ-a spreman braniti sve propuste svih onih svojih članova, uhljeba i nesposobnjakovića, koji nisu došli na funkcije jer nešto znaju i žele ozbiljno i pošteno raditi, već je za to bio presudan stranačko podobnički kriterij!

Također je dobro što su narod, svi građani sa pravom glasa na izborima, mogli vidjeti i shvatiti, ako to žele, koliko je tzv. “država” odnosno vlast, bila apsolutno neodgovorna u obnovi kuća nakon rata, nesposobna u prihvaćanju silne pomoći za Banovinu i koliko je ona puna demagogije, kada treba pogledati istini u oči!

Hoće li glasači, u prvom redu članovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a i njihovih ostalih ‘prirepaka’ to konačno shvatiti ili ne, i konačno početi misliti svojom glavom i slušati vlastitu savjest, a ne ‘komande’ stranačkih vođa, biti će presudno za to hoće li će konačno Hrvatska početi ličiti na zemlju za kakvu se ginulo u domovinskom ratu, ili će ostati karikatura od zemlje u kojoj se sve događa prema ‘direktivama’ koje dolaze izvan nje, i služe interesima onih koji joj upućuju te direktive?!

Živi bili pa vidjeli, ako do tada još bude kojeg Hrvata u Hrvatskoj koji nije iz nje pobjegao glavom bez obzira!

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)