A. Bagdasarov: Karikatura kojoj je više od sto godina

0

 

 

Karikatura kojoj je više od sto godina

Inozemne tiskovine koncem 19. i početkom 20. st. važan su izvor o ubojstvima Armenaca 1894. – 1896. god. u doba osmanskoga sultana Abdula Hamida II. (1876. – 1909.), o krvoproliću u Ciliciji 1909. god. i genocidu nad Armencima 1915. – 1923. god. Na stranicama svjetskih tiskovina novinari priopćavaju i o posljedicama zločina – o problemu izbjeglica, te otmice djece i žena.

Armenci1

Armensko siroče u sirijskim logorima za izbjeglece, genocide-museum.ar.

Osnovni izvori informacija o genocidu nad Armencima bila su ne samo povijesna svjedočanstva deportiranih i preživjelih nego i izjave američkoga veleposlanika u Turskoj Hansa Henrya Morgenthaua (od 1913. do 1916.), njemačkoga vjerovjesnika Johannesa Lepsiusa (1858. – 1926.), danske učiteljice Karen Jeppe (1876. – 1935.), američkoga liječnika i vjerovjesnika Clarencea Usshera (1870. – 1955.) koji su postali svjedocima jezivih zločina nad Armenacima i drugim kršćanima Osmanskoga Carstva koncem 19. i početkom 20. st. Uz pomoć svjetskih tiskovina javnost djelomično bila informirana o zbivanjima toga strašnoga razdoblja. U to grozono vrijeme se je razvila dobrotvorna djelatnost pomoći armenskim izbjeglicama. Godine 1897. u Moskvi je izdan književno-znanstveni zbornik „Bratska pomoć Armencima stradalima u Turskoj“. Od sredstava koja su dobili od prodaje zbornika u zapadnoj Armeniji je bilo otvoreno 12 sirotišta.

Armenci2

Zbornik „Bratska pomoć Armencima stradalima u Turskoj“. 1897.

Od brojnih izdanja koja su pisala o tim tragičnim zbivanjima ističe se američki satirični tjednik Puck. Na prvoj stranici toga časopisa od 16. siječnja 1895. god. prikazana je karikatura koja nosi naslov Dvojba Johna Bulla o politici Ujedinjenoga Kraljevstva prema pokolju Armenaca. John Bull je zbirni lik Engleza, personifikacija Velike Britanije.

Armenci3

Puck, 1895.

Naslov je „Teško mu je smetati, on je dobar kupac“. Karikatura predstavlja ravnodušno stajalište Velike Britanije prema armenskomu pokolju. Nacrtana karikatura ima više od sto godina. S vremenom ništa se nije promijenilo.

Izvor: Геноцид армян на страницах мировой прессы: журнал Puck

Pripremio: Artur Bagdasarov

 

HKV/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara