Izetbegović je najavio smjenu Županijskog odbora SDA. Odlaze li Prevljak i Sebija?

Vrijeme:3 min, 11 sec

ZBOG LOŠEG REZULTATA NA LOKALNIM IZBORIMA

Na novogodišnjoj pres-konferenciji na kojoj je govorio o izbornim rezultatima koje je SDA ostvarila na loklanim izborima 15. studenog, Bakir Izetbegović je najavio odlučnu kadrovsku obnovu općinskih odbora u kojima je SDA ostvarila loše izborne rezultate.

Izetbegović je najavio smjenu općinskih odbora SDA u sarajevskim općinama Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, u kojima je SDA doživjela potop, izgubila načelnička mjesta i većinu u vijećima, te nakon dugo vremena izgubila i gradonačelničku poziciju.

– SDA je naučila lekciju ili će se mijenjati unutar sebe ili će riskirati da slabi i da bude promijenjena. Mijenjat ćemo se unutar sebe. Moramo dati šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima, rekao je Izetbegović, ističući da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići uspjeh. U Tuzli, Zenici, Bihaću, evo sad u Sarajevu smo, nažalost, kompletirali neuspjeh u urbanim centrima. Vjerovatno će doći do promjena na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, a onda, po svojoj prilici, do novih izbora u Županijskom odboru SDA Sarajevo, ali o tome će odlučivati Predsjedništvo SDA. Ja ću dati ove preporuke – rekao je Izetbegović.

Na ovaj način Izetbegović je indirektno najavio i moguću smjenu Fikreta Prevljaka kao šefa kantonalnog odbora ove stranke, piše Avaz.

Ovaj stav Izetbegović podržao je i Abdulah Skaka, aktualni gradonačelnik Sarajeva ispred ove stranke.

– Nema nikakve sumnje da je potrebno napraviti promjene, to su nam i birači rekli na izborima. Uvjeren sam da SDA, kao najjača politička stranka, a to smo i ranije pokazali, ima dovoljno kapaciteta i širine da iznjedri kadrove koji će ostvarivati bolje izborne rezultate u Sarajevu. Podržavam ono što je predsjednik Izetbegović rekao da povjerenje treba dati mladim i energičnim ljudima u interesu građana i države. Te promjene će pokazati snagu SDA – rekao je Skaka za “Avaz.

S Prevljakom krenulo po zlu

Podsjetimo, upravo je afera s izborom Prevljaka za novog šefa županijskog odbora SDA izazvala lavinu osipanja i unutrašnjih sukoba u SDA.

Iako je Prevljak u utrci za ovu funkciju službeno izabran s većim brojem glasova od svog protukandidata Semira Efendića, u javnost je procurio snimak na kojem se čuje tadašnji potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kako dogovara lojalnost glasa nepoznatog izaslanika, koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka.

Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić iznosi brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o korupciju u kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima za budućnost.

Iako Efendić nikada nije priznao rezultat unutarstranačkih izbora, Prevljak, “poltron obitelji Izetbegović” kako za samog sebe kaže, ostao je na čelu županijskog odbora. No, nakon skandala stranka je krenula stranputicom.

Osim Sarajlićeve ostavke na sve stranačke funkcije, iz stranke je izbačen Aljoša Čampara koji je otvoreno stao uz načelnika općine Novi Grad i pozivao na odgovornost. I sam Semir Efendić dugo je vremena bio na izlaznim vratima stranka. Osim Efendića, još jedan od potencijalnih kandidata za napuštanje SDA-ovog broda je i jedan od najuglednijih članova njenog rukovodstva Denis Zvizdić, koji otvoreno kritizira Izetbegovićeve poteze i izlaskom iz stranke za sobom bi nesumnjivo povukao još nekoliko istaknutih stranačkih prvaka.

Ipak, obračun s unutarstranačkom opozicijom nije puno pomogao Izetbegoviću. Sarajevska SDA pod vodstvom Prevljaka doživjela je potop u glavnom gradu, izgubivši načelnička mjesta u ključnim sarajevskim općinama, te će nakon dugo vremena ostati i bez gradonačelnika.

Sudbina Sebije

Da li je suočen s unutarstranačkim pritiskom i izbornom brukom njegovih omiljenih kadrova Izetbegović konačno odlučio da se povuče pred pritiscima, sačuva mir u stranci i svoje kadrove pusti niz vodu, ostaje još da se definitivno vidi.

No, ukoliko Izetbegović zaista namjerava smjenjivati kadrove u Županiji Sarajevo, kako je danas najavio, onda bi u  tom paketu bez stranačke funkcije mogla ostati i njegova supruga Sebija Izetbegović, koja je nominalno potpredsjednica ŽO SDA Sarajevo, a zapravo je stvarna šefica Fikretu Prevljaku.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori