ČOVIĆ: Pravnim sredstvima spriječiti daljnju zlouporabu izbornog procesa u Mostaru

Vrijeme:2 min, 13 sec

PISMO PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je novo pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem ih obavještava da je jučer službeno podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv predsjednika i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako navodi, postoji mnogo elemenata nezakonitih i institucionalno neprihvatljivih radnji koje im se stavljaju na teret, od kojih su im mnoge već ranije predočene, a došlo se i do novih spoznaja koje predstavljaju elemente za kazneni progon.

“Ti elementi obuhvaćaju kronologiju prethodnih „propusta“ na koje smo blagovremeno upozoravali, a koji su evidentno poslužili kao priprema terena za organizirano, plansko i koordinirano otuđenje vijećničkih pozicija u većinski hrvatskim izbornim područjima u korist probošnjačkih stranaka. Ukratko, umjesto da zajedno proslavimo dan mostarskih izbora kao praznik demokracije, svjedočili smo nedopustivim zloporabama i besprizornoj krađi, tj. udruženom kriminalnom djelovanju državne institucije Središnjeg izbornog povjerenstva i bošnjačkih političkih subjekata koji su svojevremeno u tu instituciju instalirali svoje stranačke poslušnike, čime je stvorena nelegalna situacija”, ističe se u pismu.

Čović navodi da ne treba posebno naglašavati koliko je „opasno i drsko u gradu koji je primjer postkonfliktne lokalne sredine koja zahtijeva uvijek brižan i delikatan pristup, balans i ravnotežu poduzimati takve radnje koje destabiliziraju odnose i unose nemir između Hrvata i Bošnjaka“.

“Uzimajući u obzir sve navedeno, već sada su izbori duboko kompromitirani na način da pobrojane nepravilnosti i nezakonitosti, koje će sasvim sigurno biti predmet sudskog postupka, nije moguće korigirati upornim prebrojavanjem glasova. Zbog obilnog dokaznog materijala koji potkrepljuje navedene indicije, za očekivati je očitovanje Tužiteljstva i Suda o zavjereničkom karakteru djelovanja Središnjeg izbornog povjerenstva u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te suučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su izravno favorizirani bošnjački politički subjekti. Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija Središnjeg izbornog povjerenstva u aktualnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, nitko od nas ne želi”, ističe Čović.

U pismu upućenom voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu i voditeljici Misije OESS-a Kathleen Kavalec, Čović ih poziva da pomno prate razvoj situacije ” kako bismo pravnim sredstvima kroz nadležne institucije Bosne i Hercegovine ispravili nepravdu i spriječili daljnju zlouporabu izbornog procesa u Gradu Mostaru“.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori