SVETAC DANA “Sveti Toma Beckett”

Vrijeme:1 min, 57 sec

Biskup i mučenik.

29. PROSINCA

Crkva danas slavi svetog Tomu Becketta, engleskog nadbiskupa i borca za slobodu Crkve iz dvanaestog stoljeća. Sveti Toma Beckett rođen je u Londonu 1118. godine. Posvetio se studiju obaju prava, građanskog i kanonskog, na brojnim školama u Engleskoj i Francuskoj, te je postao priznatim pravnikom. Kasnije je postao arhiđakonom u Canterburyju, a engleski kralj imenovao ga je kancelarom, odnosno na najviši upravni položaj u cijelom kraljevstvu.

Isprva je suradnja između kralja i novoga kancelara tekla glatko, pa je kralj rado tražio njegovo društvo i u privatno vrijeme. Međutim, stvari su se bitno promijenile kada je Beckett 1162. imenovan nadbiskupom kanterberijskim i primasom Engleske. Došavši na najviši crkveni položaj u zemlji, Beckett se okrenuo protiv kralja. S kraljem se nije slagao oko toga tko je pravi papa. Naime, tada je došlo do raskola u papinstvu, i podržavao je Aleksandra III. Zastupao je i tezu da se klerici imaju izuzeti iz suđenja pred civilnim sudovima te da im trebaju suditi crkveni sudovi. Kralj je nastojao promijeniti ta njegova stajališta, ali je Toma ostao nepokolebljiv.

Došlo je do neke vrste kompromisa, no kralj mu takvo ponašanje nikad nije zaboravio te je među njima došlo do još većeg raskola. Kada je kralj u Claredonu predstavio svoje ideje o neovisnosti i izuzeću klerika pred civilnim sudovima i njihovom prizivu na Rim, sažete u šesnaest teza, Beckett ih je jedini odbio potpisati. Zbog toga je i napustio Englesku i pošao u dobrovoljno progonstvo u Francusku. Međutim, kako je između pape i kralja Henrika uskoro došlo do sporazuma, Toma se vraća u Englesku i ponovno preuzima vođenje Crkve.

Međutim, odnosi s kraljem bili su trajno narušeni. Na današnji dan 1170. dolazi do završnog čina drame odnosa kralja i njegova nadbiskupa. Na taj su dan, naime, četvorica vitezova, čuvši prije toga kralja kako javno izražava želju da ga netko već jednom oslobodi nesnosnog nadbiskupa, došla u kanterberijsku katedralu te pred glavnim oltarom mačevima sasjekli nadbiskupa Tomu.

Svetim je proglašen samo tri godine nakon svoje smrti, a već iduće godine kralj Henrik je na njegovom grobu izvršio javnu pokoru. Kasnije mu je u njegovoj katedrali podignut i raskošan grob koji je ubrzo postao velikim europskim hodočasničkim središtem, ne zaostajući puno za Rimom i španjolskim Santiagom. Nažalost, grob je porušen u vrijeme reformacije. Sveti Toma Beckett zaštitnik je svećenika.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori