PREOKRET SDA-ova “Koalicija za Mostar” i “BH blok” gube po jedan mandat, HDZ BiH dobiva 2!?

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

 

Kako se povećava postotak obrađenih biračkih mjesta tako raste razlika u broju osvojenih glasova između HDZ BiH i HRS s jedne i dvaju bošnjačkih blokova s druge strane; SDA-ove Koalicije za Mostar i Bh bloka kojeg čine SDP BiH i Naša stranka u izbornim područjima u zapadnom dijelu grada, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako u gradskom izbornom području Jug, prema današnjim podatcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH HDZ BiH vodi sa 2286 glasova ili 53,56 posto, dok SDA-ova “Koalicija za Mostar” osvaja 782 glasa. Iz ove izborne jedinice biraju sve dva vijećnika. Unatoč ogromnoj razlici u glasovima jedan mandat dobiva HDZ BiH, jedan Koalicija za Mostar. Prema Sainte Lague metodi pretvaranja broja glasova u broj mandata da bi se osvojio drugi mandat “Koacija za Mostar” treba imati minimalno 762 glasa, u odnosu na sadašnji broj glasova prvoplasirane stranke, a SDA-ova koalicija trenutno ima 20 glasova više. U ponedjeljak je ujutru SDA imala 60 glasova iznad praga, jučer popodne 30, a danas 20. Ostaje vidjeti kako će se rasporediti glasovi sa 7, 14 posto neobrađenih biračkih mjesta, te 330 glasova koji pristignu poštom u ovo gradsko područje. Upućeni tvrde da će dvije trećine glasova koji pristignu poštom ići koaliciji SNSD- SDS.

 

Trenutni rezultati izbora u GP Jug | Foto: Izbori.ba

 

U gradskom izbornom području Zapad HDZ BiH vodi sa 4566, ili 57, 50 posto podrške birača, na drugom je mjestu HRS sa 1514 glasova ili 19, 07 posto, a na trećem BH Blok sa 928 glasova, odnosno 11, 69 posto podrške birača. Iz ove izborne jedinice biraju se četiri vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. BH blok prelazi prag za osvajanja jednog mandata za samo 15 glasova. U ovoj izbornom području Zapad obrađeno je 83,87 posto biračkih mjesta, što znači da je moguće da kada se obrade sva biračka mjesta i uključe glasovi koji pristignu poštom, BH blok izgubiti jedan mandat, koji bi, najvjerojatnije dobio HDZ BiH.

 

Trenutni rezultati u GP Zapad | Foto: Izbori.ba

 

U konačnici broj mandata Koalicije za Mostar mogao bi se s 12 smanjiti na 11, a BH Bloka sa šest na pet. Ova dva probošnjačka bloka zajedno tada bi imala umjesto sadašnjih 18, 16 mandata u Gradskom vijeću, dok bi broj vijećnika HDZ BiH s 13 porastao na 15, a postoji mogućnost i da HRS dobije četvrti mandat.

Podsjetimo, za izbor gradonačelnika Mostara, u trećem krugu potrebna je nadpolovična većina od 18 vijećnika. No bez obzira na to, kao što smo već pisali bit će nužno da dvije najjače stranke u hrvatskom i bošnjačkom korpusu budu dio vladajuće koalicije, jer se sve važne odluke, prema gradskom statutu Mostara, donose dvotrećinskom većinom, od proračuna, preko urbanističkih planova pa sve do izmjena i dopuna gradskog statuta Mostara.

Podsjetimo, HNS BiH podnio je kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a s dokazima o fiktivnim prijavama prebivališta birača iz istočnog u zapadni dio grada kako bi se utjecalo na izborne rezultate. Ukoliko te prijave ne budu u skladu sa Zakonom o prebivalištu BiH, one će biti poništene, a izbori u tim izbornim jedinicama SIP će biti dužan ponoviti s novim biračkim popisima, koji neće sadržavati birače s fiktivnim prebivalištima.

 

R.I. /HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)