PREDSJEDNIK SIP-A BIH Bakalar iznio detalje o izbornom danu u Mostaru

0

SIP BiH objavila je u ponoć prve neslužbene preliminarne rezultate za Gradsku izbornu jedinicu Mostar iz koje se bira 13, od ukupno 35 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Grada Mostara.

Najveći broj glasova prema tim rezultatima osvojio je HDZ BiH 6.310, slijedi Koalicija za Mostar sa 3.820, Hrvatska republikanska stranka s 1056, BH Blok ima 902, Koalicija “Ostajte ovdje” 522, HDZ 1990 350, Platforma za Progres 305 glasova…

Kako je kazao Željko Bakalar, predsjednik SIP-a BiH, izborni proces u Mostaru se odvijao u skladu s izbornim pravilima.

Rezultat toga, kako je kazao, je možda i prisustvo više od 1.700 promatrača koji su nadzirali izborni proces.

“Zaprimljeno je sedam podnesaka kojima se ukazuju na povrede izbornih pravila. One su u prvostupanjskom postupku u nadležnosti Gradske izborne komisije Mostar. Odnose se na imenovanje u biračke odbore, prisustvo stranačkih obilježja na biračkom mjestu, identifikacije birača ispred biračkih mjesta od neodređenih osoba, te jedan birač da ga nije posjetio COVID tim”, rekao je Bakalar.

Inače, COVID timovi imali su registriranih 437 birača za glasanje.

“Nakon završetka aktivnosti s redovitih biračkih mjesta imat ćemo sveobuhvatne informacije o glasanjima putem COVID timova. Glasovi prikupljeni putem mobilnog tima brojat će se u Glavnom centru za brojanje s ostalim glasovima – nepotvrđenih, ostalih mobilnih timova, u odsustvu i pristigli putem pošte”, kazao je Bakalar.

Istaknuo je da aktivnosti u Glavnom centru za brojanje glasova počinju sutra u 9 sati kroz pripreme za verifikaciju glasačkih listića.

“Bit će dostavljeni nepotvrđeni glasački listići, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i u odsustvu. Prvo brojanje počet će u utorak i odvijat će se svaki dan od 7 do 19 sati, osim praznika Glasački paketi iz inozemstva primat će se 10 dana nakon izbora, s pečatom pošte poslanim najkasnije s 20. prosinca”, istaknuo je Bakalar, prenosi N1.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara