Objavljene cijene cjepiva od različitih proizvođača

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Krajnje ubrzanim istraživanjima, a nakon detaljnih ispitivanja i nakon testiranja, svijet danas ima već nekoliko vrsta cjepiva protiv covida. Očitim previdom jedne belgijske državne dužnosnice, europski mediji objavili su kolika je cijena cjepiva od različitih proizvođača.

Kako piše Spiegel, Europska komisija tajnima je držala cijene cjepiva protiv covida-19. Državna tajnica za zaštitu potrošača Eva De Bleeker objavila je na svom profilu na Twitteru tablicu s cijenama pojedine doze cjepiva šest proizvođača. Svoju objavu ubrzo je izbrisala, no, objavu je prenio prvo belgijski list Het Laatste Nieuws, koji je objavio screenshot objave, što su onda prenijeli i drugi, u prvom redu Der Spiegel.

Iz tablice se vidi da je najskuplje cjepivo američke Moderne, 18 dolara po dozi cjepiva protiv covida. Sljedeće je cjepivo njemačkog BioNTecha i američkog Pfizera koje košta 12 dolara po dozi. Njemački CureVac, pod geslom “revolucija života”, svoje cjepivo cijeni 10 eura, a za njim cjepivo također američke tvrtke Johnson & Johnson stoji 8,50 dolara po dozi. Cjepivu francuskog Sanofija, već sad je poznato, navodi se cijena od 7,56 eura. Konačno, kako se navodi u tablici koja je procurila u javnost, cjepivo AstraZenece daleko je najpovoljnije s cijenom od 1,78 eura po dozi.

Kako bi se osigurala dovoljna količina cjepiva od početka kampanje imuniziranja skoro pola milijarde građana EU-a, Europska komisija sklopila je po potrebama 27 zemalja članica ugovore s šest proizvođača. Pritom se vodilo računa o tome da se ne ovisi samo o jednom cjepivu i o dinamici proizvodnje i isporuke. Riječ je o 1,3 milijardi doza s mogućnosti naručivanja daljnjih 660 milijuna doza.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori