Podnesena kaznena prijava zbog fiktivnih prijava birača u gradu Mostaru

Vrijeme:1 min, 29 sec

Hrvatski narodni sabor u BiH podnio je kaznenu prijavu protiv pojedinaca i skupina zbog udruživanja radi činjenja kaznenih djela Izborne prijevare, Ovjeravanje neistinitog sadržaja i Zlouporabe položaja ili ovlasti.

– Dana 20. 12. 2020. godine u Mostaru se održavaju Lokalni izbori. Analizom konačnog biračkog popisa za Grad Mostar koji je zaprimljen 16. 12. 2020. godine uočen je veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od kolovoza 2020. godine – stoji u prijavi.

Postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora, navodi se.

Radi se o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje.

U prijavi se navodi da te osobe uopće ne žive na novoprijavljenim adresama te da je na pojedinim adresama prijavljen veći broj osoba, pa čak viši i od deset ih.

Takve su prijave počinjene u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug, a posebno je upečatljivo fiktivno prijavljivanje adresa na gradskom području Jug i to naseljima Gubavica, Pijesci i Buna.

– Nedvojbeno je da se radi o organiziranom djelovanju više osoba u cilju počinjenja navedenih kaznenih dijela s jedinim motivom da se nezakonitim postupanjem utječe na izborni proces, odnosno rezultate izbora u Gradu Mostaru – stoji u prijavi.

Nadalje, navodi se da pokušaj dubokog kompromitiranja izbornog procesa može vidno ugroziti sigurnosnu situaciju u Gradu Mostaru i potkopati napore izgradnje multikulturalnog i multietničkog europskog grada.

– S obzirom na kratkoću vremena, odnosno vrijeme saznanja za navedene nezakonitosti podnositelj prijave će u narednom periodu dostaviti dopunske podatke i dokumentaciju vezanu za kaznenu prijavu – navodi se u prijavi.

 

HMS/https://hms.baHrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)