SVETAC DANA “Sveti Gracijan”

Vrijeme:1 min, 15 sec
 

Prvi biskup Toursa u Francuskoj.

Danas Crkva slavi svetog Gracijana, ranokršćanskog sveca i prvoga biskupa francuskoga grada Toursa. Gracijan je rođen u trećem stoljeću, najvjerojatnije u Rimu. Bio je među sedmoricom biskupa koje je papa Fabijan 250. godine poslao kao misionare u današnju Francusku. Ondje je Gracijan postao prvim biskupom grada Toursa u središnjoj Francuskoj. Više od pedeset godina revno je upravljao povjerenom mu biskupijom, premda su mu mjesni pogani zadavali mnogo poteškoća.

Nije se zadovoljio pastoralnim djelovanjem samo u gradu, nego je pohodio i okolna sela, često propovijedajući i po šumama i poljima, pa čak i spiljama. Izvan zidina Toursa podigao je gostinjac za putnike i sirotinju. Iscrpljen radom u vinogradu Gospodnjem i bremenit dobrim djelima, konačno je mirno u Gospodinu usnuo.

Prema predaji, prije smrti mu se ukazao sam Isus, rekavši mu pritom: „Ne boj se! Tvoja kruna je spremna i sveci očekuju tvoj dolazak na nebo.“ Zatim ga je Isus pričestio i podijelio mu sakrament bolesničkog pomazanja. Tako je Gracijan 20. prosinca 301. u miru preminuo u Toursu. Njegov slavniji nasljednik na toj biskupskoj katedri, sveti Martin, prenio je 380. godine njegove relikvije u njemu posvećenu novosagrađenu baziliku. Sveti Gracijan, ili kako ga na francuskom zovu Saint Gatien, zaštitnik je grada Toursa i tamošnje nadbiskupije, kao i naslovnik predivne tourske katedrale.

To remek djelo gotičke umjetnosti građeno je od dvanaestog do šesnaestog stoljeća. Sv. Gracijana zazivaju kao pomoćnika kod ukradenih ili izgubljenih stvari, slično kao u nas svetoga Antuna Padovanskog.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)