ZOVKO: Vrijeme je da Hrvatska bahatom Izetbegoviću kaže “Ili će Hrvati biti jednakopravni u Federaciji BiH, il’ je neće biti”

Vrijeme:1 min, 43 sec

Jure Zovko, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru, komentirao je najnoviju prijetnju predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, koji je kazao da će Bošnjaci nakon izbora 2022. godine “razbiti okove” i blokade u domovima naroda, što u prevedenom znači ovladavanje Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i izbor federalne i državne vlasti bez legitimnih predstavnika Hrvata.

Zovko je kazao da je vrijeme da vlast Republike Hrvatske Izetbegoviću pošalje jasnu poruku sadržaja “Ili će Hrvati biti jednakopravni u Federaciji BiH, il’ je ne će biti”.

HMS Zovkin status prenosi u cijelosti:

“Islamistički predsjednik SDA Bakir Izetbegović na predizbornom skupu u Mostaru ponovno je zaprijetio Hrvatima u BiH da će ih Bošnjaci “preglasati na predsjedničkim izborima 2022.” tj. poručio im da ne će moći kao konstitutivni narod izabrati svoga člana Predsjedništva u BiH. Hrvatska Vlada trebala bi odgovoriti na ovo drsko uskraćivanje elementarnih demokratskih prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH. Vrijeme je da se bahatom Izetbegoviću pošalje jasna poruka: “Ili će Hrvati biti jednakopravni u Federaciji BiH, il’ je neće biti”. Republika Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma obvezana je to učiniti!”, napisao je Zovko na Facebooku.

Podsjećamo, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović optužio je danas u Mostaru predstavnike HDZ-a BH za blokadu formiranja novog saziva Ustavnog suda FBiH i nove Vlade FBiH te ponovno zaprijetio “razbijanjem okova”.

-U ovom času imamo blokadu popune Ustavnog suda, blokadu volje građana od prije dvije godine, kada je u pitanju formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, ako dodaju i ovo s Mostarom, onda smo uradili treću blokadu. Jer će nas prisiliti faktički da, kako sam to jednom prilikom kazao, slomimo te okove koje nam stavljaju i koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Zastupničkom domu jesu probosanske strane. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Dakle, guši se zrak demokracije u BiH ovakvim nastupima i bit će vrijeme da tu stvari dogovorimo ili da tražimo načina 2022. da uklonimo okove – kazao je Izetbegović.

R.I/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)