SVETAC DANA “Sveti Ivan od Križa”

Vrijeme:1 min, 57 sec
Redovnik, svećenik i crkveni naučitelj.

 

Danas Crkva slavi svetoga Ivana od Križa, mistika, reformatora karmelićana te prijatelja i suradnika svete Terezije Avilske. Ivan je rođen 1542. u siromašnoj obitelji u blizini grada Avile u Španjolskoj. Otac i stariji brat umrli su mu dok je još bio dijete, pa se majka morala pobrinuti za preostalu djecu. Ivan je poslan u ustanovu za siromašnu i sirotu djecu te je zarana odlučio postati redovnikom. Služio je kod augustinaca, a kasnije se školovao kod isusovaca, istovremeno radeći u bolnici. Godine 1563. pristupio je karmelićanima, uzevši ime Ivan od Svetog Matije. Poslan je u Salamancu na studij filozofije i teologije. Ondje je postao stručnjak za Sveto pismo te je na španjolski preveo Pjesmu nad pjesmama.

Postavši svećenikom, želio se pridružiti kartuzijancima, ali je onda upoznao veliku svetu Tereziju Avilsku koja ga je pozvala da mu se pridruži. Ivan se, privučen njezinim strogim životom, rado odazvao. Promijenio je ime u Ivan od Križa i postao njezin najodaniji suradnik i prijatelj. Uskoro je s nekolicinom braće osnovao prvi samostan bosonogih, reformiranih, karmelićana. Pet je godina proveo u Avili kao ispovjednik i duhovnik svete Terezije. Ondje je imao viziju samoga Krista, koja se često prikazuje u španjolskoj umjetnosti.

Uskoro su u karmelskom redu izbili nemiri i sveđe između reformiranih i “običnih” karmelićana. Ivanu je naređeno da napusti Avilu i povuče se u svoj samostan. Ivan je zapovijed odbio, pa ga je skupina karmelićana koja se protivila reformi otela i odvela u Toledo, gdje je zbog neposluha osuđen i kažnjen zatvorom. Zatvoren je u toliko malu ćeliju da je jedva mogao leći na pod, a za hranu je dobivao samo kruh i vodu. Svaki je tjedan izvođen iz ćelije i javno bičevan. U zatvoru je vrijeme kratio molitvom i pisanjem pjesama. Smatra se jednim od najvećih pjesnika španjolskog jezika. Nakon devet mjeseci, uspio je pobjeći iz zatvora.

Pošao je karmelićankama te se kod njih oporavio. Odatle je otišao u Andaluziju osnovati samostan u Baezi. Papa je konačno 1580. podijelo karmelićane na dva reda. Ivan je ostatak života proveo putujući Španjolskom i osnivajući nove samostane svoga reda. Konačno se 1591. razbolio i umro na današnji dan. Tijelo mu je raskomadano, a njegovi dijelovi pohranjeni na različitim mjestima. Blaženim je proglašen 1675., a svetim 1726. godine. Zaštitnik je kontemplativaca, mistika i španjolskih pjesnika.

hkm.hr/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori