DISTRIKT BRČKO: Hrvati žele uvođenje rotacije, što je put k ravnopravnosti

Vrijeme:2 min, 31 sec

 

Nakon što je dosadašnji gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić podnio ostavku zbog izbora u Skupštinu Distrikta, dogodio se novi politički trenutak na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Anto Domić, kadar HDZ-a BiH i zamjenik gradonačelnika Brčkog, u idućim će danima biti na čelu Distrikta, odnosno obavljati poslove gradonačelnika. Milić je za RTRS rekao da je to uobičajen postupak koji propisuju Statut i Zakon o izvršnoj vlasti jer je na posljednjim izborima osvojio zastupnički mandat u Skupštini Distrikta.

Srpski blok sa SNSD-om na čelu traži da Milić i iduće četiri godine bude gradonačelnik Brčkog. Nedavno je ostavku na mjesto šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Brčkog podnio i Senad Osmanović.

Naime, Osmanović je ostavku podnio u skladu s propisima, a u cilju rješavanja svog radno-pravnog statusa, čime je ostavio mogućnost povratka s mandatne na stalnu poziciju nastavnika u školi. I Milić i Osmanović na minulim lokalnim izborima u Brčkom osvojili su mandate u Skupštini.

Trajanje pregovora

Istodobno, kada je riječ o budućoj većini u Skupštini Distrikta Brčko, pregovori su u tijeku, no u ovom je trenutku još uvijek nejasno tko će biti gradonačelnik, a tko na čelu Skupštine. Situacija u Skupštini nakon ovih lokalnih izbora prilično je raznolika. U istu je ušlo čak 12 političkih subjekata, a najveći broj zastupnika imaju SDA, SNSD – DEMOS, Socijalistička partija i HDZ BiH, piše Večernji list.

Predstavnici hrvatskog naroda izuzetno su zainteresirani za rasplet političke situacije u Brčkom te traže ostvarivanje svoje pune ravnopravnosti na prostoru ovog dijela Bosne i Hercegovine koji je ustrojen na specifičan način. To namjeravaju realizirati kroz princip rotacije.

Sam Domić, koji je i predsjednik organizacije HDZ-a za Brčko, u razgovoru za Večernji list kaže kako je Milić iskoristio svoju pravnu mogućnost da nakon izbora podnese zahtjev za vraćanje na svoje prijašnje radno mjesto, a sada će, po Statutu Distrikta, Vladom u tehničkom mandatu predsjedati zamjenik gradonačelnika, a što se već događalo. Zamjenik će, dodaje, predsjedati sjednicama Vlade do izbora gradonačelnika.

Po pravilima, 15 dana od dana potvrđivanja konačnih izbornih rezultata trebala bi se sazvati konstituirajuća sjednica Skupštine na kojoj se bira predsjednik, dopredsjednik Skupštine i gradonačelnik. To znači, kaže on, da ovakvo stanje ne bi trebalo trajati dugo ako se politički subjekti dogovore o raspodjeli vlasti.

Zahtjevi hrvatske strane

Kada su u pitanju stavovi Hrvata, Domić je naglasio kako se u ovim razgovorima traži da se u dokumentima Distrikta propiše uspostavljanje sustava rotacije čelnih pozicija.

“Smatramo kako će se na takav način provesti ravnopravnost svih naroda koji žive u Distriktu. U ovom trenutku taj naš zahtjev nailazi na blagonaklono djelovanje ključnih stranaka iz reda bošnjačkoga naroda. Stranke iz reda srpskog naroda imaju rezerve naspram ovoga našeg zahtjeva. Poslijeizborni razgovoru su u tijeku i još uvijek nismo dogovorili platformu osim određenih principa”, objasnio je Domić za Večernjak.

Razgovori se nastavljaju idućega tjedna, a Domić vjeruje kako će se u roku od dva tjedna dogovoriti sve što je nužno kako bi se, kaže on, oko Božića konstituirala Skupština te izabrao gradonačelnik kao i predsjednik Skupštine.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)