ISTRAŽIO GLOBSEC AKOS iz BiH povezan s terorističkom organizacijom Muslimansko bratstvo

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

 

Nekoliko nevladinih organizacija u Europi može se smatrati produženom rukom terorističke organizacije „Muslimanska braća“, a jedna od njih djeluje i u BiH, navodi se u opsežnom istraživanju ugledne, nestranačke i nevladine organizacije sa sjedištem u Bratislavi GLOBSEC, piše Dnevni avaz.

Radi se o organizaciji koja ima i poseban pozdrav, a kojeg je popularizirao turski predsjednik Erdogan koji je politički blizak Muslimanskoj braći i podržava njihove radnje.

Iako nema formalnih dokaza da je dio „Muslimanskog bratstva“, istraživanje zaključuje da utvrđene veze pojedinih organizacija ne mogu biti „nenamjerne i slučajne“ te da se, prema svemu sudeći, radi o grupama koje su inspirirane organizacijom koja je osnovana u Egiptu.

– Jedna krovna organizacija iz BiH, a točnije Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) navedena je kao „prijateljski i partnerski resurs“. Prema njihovoj internet-stranici, AKOS je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja se financira iz donatorskih doprinosa, članarina i ekonomskih aktivnosti. Pregled servera registriranog u SAD za ovu njihovu internet-stranicu otkrio je da većina od 3.400 posjetitelja stranice dnevno (84,5 posto) dolazi iz BiH, dok ostatak dolazi iz inozemstva, što neizravno implicira strani „internetski interes“ za organizaciju – navodi se u istraživanju.

– ”Svitanje” u Sarajevu, ”Izvor Selsebil” u Živinicama, ”Put znanja” u Zenici, ”Vatan” u Bosanskoj Krupi i ”AKOS Most” u Sanskom Mostu. Organizacija se fokusira na obrazovanje mladih, uglavnom preusmjeravanje pažnje s negativnih utjecaja koji „vode u moralnu propast, gubitak istinskih ljudskih vrijednosti, uživanje u drogama, alkoholu, razvratu i drugim oblicima destruktivnog i opasnog ponašanja“.

Zanimljivo je da na svojoj stranici AKOS, također, naglašava tko ne može biti član organizacije, odnosno osobe osuđene za zločine protiv sigurnosti ili osnovnih ljudskih prava, osobe koje su disciplinski kažnjene ili protjerane od drugih udruga i osobe koje krše jedinstvo udruge – objašnjeno je.

Prema navodima analitičara GLOBSEC-a, AKOS je, također, povezan s nevladinom organizacijom „Udruženje za kulturu i obrazovanje“ (AKEA), a koja je djelovala na Kosovu kao organizacija sa sumnjama u veze s „Muslimanskom braćom“.

– AKEA-u je 2014. godine zatvorilo Specijalno tužiteljstvo Kosova kao jednu od 64 „sumnjive organizacije“. Prema vijestima iz 2014. godine, organizacija sa sjedištem u Prištini bila je bliska „Muslimanskom bratstvu“ u Egiptu i također je uživala podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana putem TIKA-e – naglašeno je.

Dodaje se da je na internet-stranici AKOS-a 2013. godine objavio tekst pod naslovom „Pokret muslimanske braće – podrijetlo, djelovanje i razmišljanja o Bosni i Hercegovini“, koji je dio magistarskog rada i knjige Mustafe Prljače o pokretu „Muslimanska braća“ i njegovom utjecaju na BiH i Bošnjake.

– Osim toga, Skupština Foruma europskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) održana je 2018. godine u Sarajevu, domaćin joj je bio AKOS, a 2019. dva člana ove nevladine organizacije bili su izaslanici u Skupštini FEMYSO-a, još jednoj organizaciji pridruženoj „Muslimanskoj braći“. Unatoč publikacijama AKOS-a, svi intervjuirani stručnjaci naveli su da nisu svjesni prisustva „Muslimanske braće“ kao organiziranog pokreta u zemlji – zaključeno je.

Dodaje se da internet-stranica AKOS-a nudi mnoštvo tekstova u kojima se spominje „Muslimansko bratstvo“, prenosi Dnevni avaz.

– Oni se mogu podijeliti u četiri kategorije: povijest i razvoj „Muslimanske braće“, događaji u Egiptu, intervjui ili izvješća o pojedincima koji su povezani s „Muslimanskom braćom“ i njenim utjecajem u BiH. Kako bi dodatno ilustrirali sadržaj, članci koji spadaju u prvu kategoriju u kojima se ocrtava povijesni razvoj „Muslimanske braće“ uključuju seriju pod naslovom „Šehidi islamskog pokreta ‘Muslimanska braća’“. Druga kategorija članaka fokusirana je na političke događaje u Egiptu. Treću grupu članaka čine prevedena predavanja i komentari ljudi poput Tarika Ramadana i El-Kardavija – istaknuto je.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)