RASVIJETLJENA SUDBINA 4 HRVATSKA LOGORAŠA: Završena identifikacija četiri tijela ekshumirana ljetos na Rostovu

1

 

Nakon 27 godina potrage, rasvijetljena sudbina Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Franje Jezildžića, četvorice iz skupine 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša

Ljetos ekshumirani posmrtni ostatci četiri osobe na lokalitetu Rostova nadomak Bugojna kao što se i pretpostavljalo, pripadaju nasilno odvedenim hrvatskim logorašima iz logora tzv. Armije BiH u Bugojnu. Analizom DNK uzoraka koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu utvrđeno je kako tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije posmrtne ostatke je pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezildžiću, potvrdili su za portal Artinfo.ba iz Instituta za nestale osobe BiH.

19 logoraša

Galić, Miličević, Markulj i Jezildžić bili su dio skupine koja je brojala 19 hrvatskih logoraša nasilno odvedenih iz logora bošnjačke Armije BiH u Bugojnu za čijim tijelima se tragalo više od 27 godina. Dijana Strujić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna potvrdila nam je da je o rezultatima identifikacije obavijestila obitelji nestalih čija je sudbina konačno rasvijetljena..

„Svi smo preplavljeni emocijama i duboko dirnuti, i ja i obitelji onih čija je sudbina nakon ovoliko godina rasvijetljena kojima sam javila ovu za nas veliku i važnu vijest. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela pomoći u rasvjetljavanju sudbine i ostalih iz skupine od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša medu kojima je i moj suprug Mihovil Strujić”, kazala je Dijana Strujić koja ističe kako je pronalazak i identifikacija tijela poticaj hrvatskim žrtvama Bugojna i njihovim obiteljima da dignute glave nastave višegodišnju borbu za pravdu i istinu o zločinima nad Hrvatima Bugojna.

Istog je promišljanja i Marijo Mostarac, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna.

„I mene je ova vijest duboko potresla jer pronađena su tijela ljudi s kojima smo dijelili sudbinu mjesecima prije nego što su odvedeni u nepoznato. Sad je potpuno jasno da su likvidirani na okrutan način, a nadam se i da je došlo vrijeme da oni Koji su naredili i počinili ovaj zločin za njega konačno odgovaraju. Ova je godina za nas bugojanske Hrvate, preživjele logoraše i obitelji nestalih bila izuzetno važna jer klupko zločina koje uključuje pronalazak nepobitnih dokaza počelo se odmotavati”, kazao je Mostarac.

Da je to doista tako, potvrđuju spomenutom portalu i iz Instituta za nestale osobe BiH.

DNK Analiza

Rezultate DNK analize iz Haaga, uz ostale, proslijedili i Tužiteljstvu BiH koje be, potvrdio je Marko Jurišić , član kolegija Instituta uskoro pozvati obitelji nestalih te, na temelju dobivenih rezultata, obaviti službenu identifikaciju u prosekturi groblja Prahulje u Travniku.

„Obiteljima će tom prilikom biti službeno priopćeni rezultati DNK analize, imat će mogućnost postaviti dodatna pitanja vještaku sudske medicine, ukoliko ih imaju. Sljedeći korak je odluka obitelji o pokopu posmrtnih ostataka za kojima su tragali vise od 27 godina”, pojasnio je Jurišić.

Tko će odgovarati?

Rezultati DNK analize koji su potvrdili da su ljetos na Rostovu pronađena četiri od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša uz pisane dokumente, ratne prepisku i dnevnike, ključan dokaz protiv kreatora i nalogodavaca zločina, prije svih Dževlada Mlaće , predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna i Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine zapad bošnjačke Armije BiH, aktualnog ministra sigurnosti BiH čije je ime nakon žalbi hrvatskih žrtava nedavno ponovno vraćeno u optužnicu za zločine nad Hrvatima Bugojna. Svakim pomakom u rasvjetljavanju sudbine nasilno odvedenih hrvatskih logoraša Bugojna obruč oko Mlaće i Cikotića se steže. Upravo bi njihovo izvođenje na optuženičku klupu, uvjereni su bugojanski Hrvati, moglo rasvijetliti sudbinu i preostalih 15 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša Bugojna te svim žrtvama i njihovim obiteljima konačno donijeti toliko potreban smiraj./HMS/

Facebook komentari

komentara