AUTONOMIJA/NOGOMETNI TREĆI ENTITET Hrvati izborili mjesto koje im pripada u Nogometnom savezu BiH

Vrijeme:2 min, 37 sec

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je 25. kolovoza održao Skupštinu na kojoj je izmijenjen Statut, a nakon više od tri mjeseca je i objavio koje su promjene napravljene. Promjene su pak urađene na način da odražavaju strukturu Bosne i Hercegovine te daju jednaku vrijednost glasa predstavnicima naroda.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix.ba, na Skupštini je 56 izaslanika usvojilo izmjenu člana 38. Statuta NS BiH. Dio tog člana je glasio:

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova. Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala barem apsolutna većina (tj. 50%+1) prisutnih članova”.

No, u novom Statutu te rečenice izgledaju ovako:

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza). Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke”.

Dakle, prema novim pravili, predstavnici Srba i Bošnjaka više ne mogu preglasavti Hrvate, nego sada predstavnici svakog naroda imaju pravo veta.

Ova činjenica nije dobro primljena u Sarajevu, te su tamošnji mediji već počeli praviti hajku na NS BiH.

Sada naime za usvajanje odluke mora glasati po jedan predstavnik iz RS-a, te po jedan predstavnik iz “Kantonalnog saveza” i jedan predstavnik iz “Županijskog saveza”. Pojednostavljeno, uvažena je nacionalna struktura BiH, što nije dobro sjelo sarajevskim novinarima.

U trenutnom sazivu koji je na odlasku, pojašnjava Klix.ba, “bošnjački dio” predstavljaju Muhamed Begagić (NS Zeničko-dobojskog kantona), Irfan Durić (NS Unsko-sanskog kantona), Nurdin Peštalić (NS Tuzlanskog kantona), Muhidin Raščić (FS Bosansko-podrinjskog kantona), Midhet Sarajčić (NS Srednjebosanskog kantona/županije) i Elvedin Begić (FS Kantona Sarajevo).

Hrvatski nacionalni korpus predstavljaju Ivan Beus (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije), Mato Jozić (NS Posavske županije), Ivan Perić (Županijski NS Županije Hercegbosanske) i Dragan Soldo (Županijski NS Zapadnohercegovački).

Predstavnici iz RS-a dolaze iz Područnih fudbalskih saveza, a oni su Vico Zeljković, Milorad Sofrenić, Dragan Kulina, Zlatko Spasojević i Ranko Vučković, no oni su praktično novim Statutom ostali na istom kao i prije.

U dosadašnjem statutu za donošenje odluka je bilo potrebno više od 2/3 glasova, odnosno 11 “ruku”. S obzirom da je 10 predstavnika iz FBiH, jasno je da je za odluku morao glasati i jedan član iz RS-a.

I dok su do sada predstavnici Bošnjaka i Srba mogli izglasati odluku bez da ijedan predstavnik iz hrvatskih županija glasa jer zajedno imaju potrebnih 11 “ruku”, novim Statutom predviđeno je da se bez suglasnosti hrvata odluke ne mogu nametati.

Ovo je jasan korak naprijed u izgradnji kako sportskih tako i nacionalnih odnosa u zemlji, unatoč tomu što se ta činjenica ne sviđa novinarima iz Sarajeva.

 

R.I./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)