Žestoka rasprava u Parlamentu BiH na inicijativu HDZ-a o definiciji totalitarnih režima

Vrijeme:2 min, 22 sec

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine raspravljano je o inicijativi Kluba HDZ-a o tome da se 23. kolovoz u BiH obilježava kao Europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Rasprava o njoj danas je u Parlamentu BiH izazvala polemike između parlamentaraca iz HDZ-a, SNSD-a i SDP-a. Inicijativu ispred HDZ-a Bosne i Hercegovine iznio je predstavnik Nikola Lovrinović.

“Ova inicijativa ne predstavlja ništa novo, pogotovo to znaju oni koji su bili u Predstavničkom domu u prošlom mandatu kada je klub HDZ-a pokušao da se očituje prema ovim stvarima koje je usvojilo i Vijeće Europe. Kod nekih kolega ova inicijativa izaziva nedoumicu te misle da je to revizija povijesti, izjednačavanje fašista i antifašista. To nema nikakve veze s tim”, rekao je Lovrinović te poručio da ne vidi razlog zašto se ova inicijativa ne bi usvojila.

Na njegovo izlaganje replicirao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović koji je izjavio kako ne vidi potrebu za daljnim pravljenjem razlika u BiH.

“Ovo nije pitanje koje mora biti na dnevnom redu kako bismo pravili veće razlike. Veće razlike prave oni koji hoće da izjednače sve što nazivaju totalitarnim režimima. Ovdje se to nudi, a to sigurno nije usvojio Europski parlament. Nekima nije dovoljno što se peti put iste stvari predlažu, i što komisije to odbijaju. Pozivam Parlament da glasa protiv ove inicijative. Ne ulazimo u ove rasprave jer ćemo se podijeliti još više. Ništa nije slično fašizmu, a ovom inicijativom to se želi izjednačiti”, jasan je bio Radmanović.

Nakon izlaganja Radmanovića, ponovo se za repliku javio predstavnik HDZ-a koji je rekao kako je možda bilo i više zločina koje su počinili totalitaristički režimi nego fašistički što je ponovo izazvalo reakciju Nebojše Radmanovića.

“Nijedan zločin ne treba zaboraviti. Svi zločini moraju biti kažnjeni bez obzira kada su učinjeni. Ovdje se radi o izjednačavanju onih koji su izvršili genocide, holokaust i antifašista. To su ogromne razlike”, odgovorio je Radmanović.

Za raspravu se javio i predstavnik Zukan Helez (SDP) koji je također imao što za reći kada je u pitanju inicijativa HDZ-a.

“Ako bismo usvojili ovu inicijativu, mislim da bi s njom osudili rad i djelovanje pojedinih stranaka koje su registrirane u BiH. Pogotovo što šefovi tih stranaka bili dio takvih totalitarnih režima i odlučivali u njima. Vama je najpametnije da odustanete od te ideje da ne biste slučajno primili autogol njenim usvajanjem”, izjavio je Helez.

Podsjetimo, u inicijativi koju je iznio Klub HDZ-a u Predstavničkom domu PSBiH, Vijeće ministara bilo bi dužno najduže u roku od godinu dana, od donošenja zaključka donijeti zakonske propise, kojim se zabranjuju manifestacije, skupine i udruženja koja veličaju totalitarne ideologije, te zabraniti upotrebu simbola totalitarnih režima (nacizma, fašizma, komunizma) u javnom prostoru i u komercijalne svrhe.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)