Petir: Hrvatima u BiH se krše osnovna ljudska prava; Bušić: Diskriminacija se najbolje ogleda kroz nametanje člana Predsjedništva BiH

0

DEKLARACIJA O PRAVIMA HRVATA U BIH

Zastupnici saborske većine pohvalili su u utorak Vladine napore da zaštiti interese Hrvata u BiH te ocijenili kako bi bez pomoći Hrvatske njihova situacija bila lošija, no iz oporbe su rezervirani prema tim tvrdnjama.

Da nema pomoći Hrvatske, situacija bi bila lošija. Pomoć je potrebna jer se Hrvatima krše osnovna ljudska prava, pa i ono na vlastiti dom i život u vlastitom rodnom kraju, kazala je u Marijana Petir (NZ) ističući da Hrvati moraju imati mogućnost povratka u svoj dom, TV program na hrvatskom jeziku, moraju sami moći birati svoje političke predstavnike.

Bosna i Hercegovina je jednima majka, drugima maćeha, pa se stječe dojam da su Hrvati u BiH konstitutivan narod samo na papiru, kazala je Petir u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.

I Zdravka Bušić (HDZ) je rekla kako je proteklih desetljeća bilo odluka koje su Hrvate diskriminirale u odnosu na druga dva naroda, iako su po ustavnom okviru u BiH oni konstitutivan narod.

Ta nepravda, kaže, još uvijek traje i najbolje se ogleda kroz nametanje člana Predsjedništva BiH koji, iako formalno predstavnik Hrvata, nije izabran voljom hrvatskoga naroda.

U saborskoj raspravi o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, vladajući su istaknuli kako izvješće o provedbi potvrđuje da je Hrvatska sa svoje strane puno napravila, ali da predstoji još puno posla.

Iz izvješća se vidi da Vlada ulaže puno napora da zaštiti interese Hrvata, hvala Vladi i premijeru što su „prekinuli šutnju“. Vladina briga daje nam sigurnost i vjeru u opstanak, kazali su HDZ-ovi Radoje Vidović i Nevenko Barbarić.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara