U nedjelju mirni prosvjed zbog “smrti demokracije” i rada nelegalnog SIP-a

Vrijeme:1 min, 18 sec

PRAVDA ZA USKOPLJE

U nedjelju, 6. prosinca s početkom u 12 sati na Lebinom trgu planirano je neformalno okupljanje, mirni prosvjed građana Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Cilj skupa je ukazati na netransparentan proces brojanja glasova i provedbe lokalnih izbora 2020. posebno procesa dopisnog glasovanja, stoji na pozivu objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pod parolom “Pravda za Uskoplje” građani su pozvani ponijeti svijeće u znak smrti demokracije.

Podsjećamo, kandidat SDA za načelnika općine Gornji Vakuf – Uskoplje, Sead Čaušević, prema rezultatima SIP-a, odnio je pobjedu ispred kandidata HDZ-a BiH i stranaka HNS-a Gorana Matišića za samo 135 glasova.

Međutim, mnogi upozoravaju da Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) prestao brojati glasove pristigle poštom kada je Matišić smanjio razliku glasova na 135 u odnosu na Čauševića.

“Itekako osnovano smo očekivali pobjedu i u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Jako smo razočarani procesom koji se vodio oko dopisnog glasovanja. Javno je bio dostupan broj odobrenih registriranih birača putem pošte (oko 1600 za ovu općinu). U trenutku brojanja, kada je naš kandidat Dražen Matišić smanjio razliku na svega 130 glasova, prestalo je brojanje ostale pošte i imamo opravdane sumnje da je izvršena izborna krađa”, kazao je ranije danas Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna.

Dodao je da je cijeli ovaj proces dopisnog glasanja bio krajnje netransparentan. Oštećeni su ne samo kandidati, nego i brojni građani koji žive u inozemstvu, koji su željeli ostvariti svoje izborno pravo, a koji ili nisu dobili glasačke materijale ili njihovi glasovi nisu uopće prebrojani.

 

R.I./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)