LIGA PRVAKA/Mijenja se format Lige prvaka. Gase se skupine i prelazi na ligaški sistem

Vrijeme:1 min, 23 sec

UEFA razmatra promjenu formata grupne faze Lige prvaka od 2024. godine.

Glavna promjena bila bi uvođenje ligaškog sistema u kojem bi svaka od 32 momčadi u grupnoj fazi Lige prvaka odigrala 10 utakmica. Protivnici bi se određivali prema nasumičnom ždrijebu, što bi povećalo broj atraktivnih utakmica u svakom kolu.

Liga prvaka igrala bi se u siječnju i veljači

To je nešto što već dulje vrijeme zagovaraju najbolji europski klubovi koji su Uefi zaprijetili stvaranjem Superlige ako se format Lige prvaka ne promijeni.

Povećanje broja utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka značilo bi igranje elitnog europskog nogometa u siječnju i veljači, koji su do sada bili rezervirani za domaća prvenstva i kupove.

Nakon grupne faze igrala bi se osmina finala kao i do sada, ali u nju bi izravno prolazilo prvih osam klubova na ljestvici, dok bi oni od devetog do 24. mjesta razigravali za ulazak u osminu finala.

Veliki i mali klubovi bili bi sretni promjenom formata

Uz to, prvih osam momčadi iz ligaškog dijela natjecanja ostvarilo bi plasman u Ligu prvaka i naredne sezone. Sve opisano naziva se švicarskim modelom koji je zasad favorit kada je promjena modela Lige prvaka u pitanju.

Uefa će ovaj tjedan odraditi niz razgovora s čelnim ljudima europskih klubova. Čini se kako je krovna europska nogometna federacija pronašla formulu kojom će i velike i male klubove učiniti sretnima.

Najjači europski klubovi će dulje nego dosad imati za što igrati u grupnoj fazi te će zaraditi više zbog većeg broja utakmica, dok će manji klubovi povećanjem broja utakmica u Ligi prvaka dobiti dodatno iskustvo s kvalitetnim protivnicima, a ni zarada od toga nije zanemariva.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori