BOŠKOVIĆ: Bosansko-bošnjačko pseudograđanstvo izbornim inženjeringom želi dovesti Hrvate u status nepoželjnog naroda

Vrijeme:4 min, 5 sec

O NAJAVI “PROBOSANSKOG” OVLADAVANJA DOMOM NARODA PARLAMENTA FBiH

-Izjave bošnjačkih čelnika i otvoreni agresivni koncept planiranog izbornog inženjeringa ne donose nikakvo dobro, pogotovo ne političku i pravnu sigurnost BiH. Sve ovo podsjeća na koncept viđen unatrag prošlog stoljeća na našem području, po kojem bi temeljem pseudograđanstva u viziji bošnjačko-bosankog koncepta Federacije BiH i izbornog inženjeringa doveli Hrvate u status ne samo manjine već nepoželjnog naroda unutar države, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, dr. Mladen Bošković. On je komentirao najave predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, o bošnjačkom ovladavanju Domom naroda Parlamenta FBiH.

Mišljenja je da se to očituje u nastavku izjava “bošnjačko-bosanskih” čelnika koji zapravo sustav majorizacije, diskriminacije i daljnje narušavanje kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, žele provesti ne samo kroz ustrojstvo države poglavito Federacije BiH već ukoliko je potrebno i narušavanjem i izigravanjem ustavnog i izbornog sustava.

-Bošnjačkoj politici u ovom političkom trenutku domoljublje i patriotizam postaje samo ono što je nacionalni interes Bošnjaka i s njima povezanih građansko-bošnjačkih stranaka čiji su ciljevi istovjetni, rekao je Bošković.

“Nitko mi ne može reći da ne volim BiH”

Sugovornik HMS-a problematizira bošnjačku verziju poimanja pojma “patriot” kazavši da mu nitko ne može reći da ne voli BiH ili da ju voli manje nego netko drugi.

“Svi smo valjda patrioti koji smo se u ovoj zemlji rodili i u njoj živimo. Ako je različito promišljamo i vidimo njeno uređenje, nitko mi ne može reći da je ne volim ili da je volim manje od nekoga drugog. Ovo prije svega govorim o tom tzv. probosanskom bloku koji je, ako se sjećate, u javni diskurs uveden prije popisa stanovništva 2013. godine kako bi se konstitutivnost naroda i kroz popis stanovništva, koji je najnormalnija stvar prije svega statističkog karaktera, degradirala što na kraju nije uspjelo jer se 97% stanovnika ove države izjasnilo pripadnikom jednog od tri konstitutivna naroda”, rekao je Bošković.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH smatra da tzv. “probosanski blok” ne postoji, to je, kako kaže,  čista politička fikcija koja je vladajućem bošnjačkom političkom establišmentu trebala poslužiti kao paravan, i na kraju, postala svrha samom sebi.

-Možemo govoriti jedino o probosanskohercegovačkom bloku koji će na državnoj razini biti konstituiran od legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i biti jedinstven na međunarodnoj, svjetskoj i europskoj sceni. To je izvorna svrha Predsjedništva BiH i upravo zbog toga ta institucija ne funkcionira i gubi smisao jer počiva na legitimitetu kojeg u ovom trenutku nema, istaknuo je Bošković

Bošnjaci ne skrivaju planove majoriziranja

Sugovornik HMS-a dodaje da je sasvim jasno da Bošnjaci uopće više ne skrivaju svoje stvarne ciljeve i planove kako političku i institucionalnu majorizaciju provesti na sljedećim Općim izborima.

“Svjesni su da Dom naroda, kao gornji dom koji služi za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, ne mogu srušiti, pa sada izbornim inženjeringom žele pokušati ovladati njime, što HDZ BiH i HNS neće dopustiti niti dozvoliti da takva vrsta ustavnog nasilja bude realizirana”, navodi Bošković.

Izraz nesnošljivosti “kvazi-građanske” većine

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH drži da je riječ  o rušenju ustavnopravnog poretka, de facto i de iure, čime se ruše i temelji Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma.

-Aspiracije toga tipa, ukoliko se doista budu krenule realizirati, bit će početak kraja ove države koja počiva na međunarodnom mirovnom sporazumu, čiju 25. obljetnicu obilježavamo kroz studeni i prosinac, kada je dogovoren, odnosno u Parizu parafiran, smatra Bošković

Dodaje da su svaki udar u natkrovljujuće načelo konstitutivnosti naroda i neprovedba presuda Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju otvorena prijetnja i izraz nesnošljivosti predstavnika „kvazi-građanske većine“ .

“Relaksiranje odnosa među narodima u BiH, poštivanje načela ravnopravnosti izbora legitimnih predstavnika naroda je jedini ispravan put u izgradnji BiH kao države sa svim svojim posebnostima”, rekao je Bošković.

Što je rekao Bakir?

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović u nedavnom intervjuu za SDA-ov “kućni” portal “Faktor.ba” govorio je o namjeri tzv. probosanske snage nakon Općih izbora 2022. godine ovladaju Domom naroda Parlemanta FBiH što bi omogućilo izbor Vlade Federacije BiH bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda.

– Teško je to postići u situaciji u kojoj je odnos snaga, zahvaljujući supremaciji domova naroda nad zastupničkim domovima, dva naprema jedan u korist SNSD-a i HDZ-a, a protiv SDA i probosanskog bloka. I teško je to postići u situaciji u kojoj je međunarodna zajednica nedopustivo pasivna. U Zastupničkom domu PSBiH 60 posto parlamentaraca pripada probosanskom bloku, u Parlamentu Federacije je ta većina 75 posto, i ta snaga se na sljedećim izborima mora preliti u domove naroda. Moramo imati dovoljan broj Srba i Hrvata u probosanskom bloku, a time i u domovima naroda. Uz ovaj uvjet, i uz novi pristup i odlučnost međunarodne zajednice, stvari bi mogle krenuti u pravom smjeru. Kada stvari krenu kuda treba, HDZ će biti kooperativniji, a naći će se i dovoljan kapacitet političara u RS-u koji žele prestanak konflikata i ekonomskog zaostajanja – kazao je Izetbegović.

 

B.G./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)