“Seksi Selmo” tvrdi kako je priljev ilegalnih migranata u BiH značajno smanjen ove godine

Vrijeme:2 min, 6 sec

MINISTAR (NE)SIGURNOSTI BIH

U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi između sedam i osam tisuća ilegalnih migranata, a njihov priljev u tu zemlju ove je godine značajno smanjen zbog mjera koje su poduzele policijske agencije, izjavio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

U intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat Cikotić je pojasnio kako je u centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata sada registrirano njih oko 6300, a procjena je kako ih još tisuću i pol boravi u drugim objektima odnosno u privatnom smještaju.

“U velikoj mjeri je smanjen broj ulazaka migranata u BiH”, ustvrdio je Cikotić. Po njegovim riječima, to je rezultat pojačanog rada ne samo Granične policije, nego i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetskih MUP-ova te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). One zajednički pokušavaju onemogućiti dolazak migranata i organizirati njihovo vraćanje na teritorij država iz koje dolaze, ali i procesuirati one koji sudjeluju u krijumčarenju migranata.

Konkretan je učinak tih mjera, tvrdi Cikotić, to što je sa 150 do 200 dnevnih ulazaka migranata tijekom ljeta u studenome taj prosjek bio između 20 i 30.

Komentirajući sigurnosne probleme povezane s migrantskom krizom i učestale zahtjeve lokalnih zajednica da se iz urbanih središta izmjeste migrantski centri, Cikotić je kazao kako i Ministarstvo sigurnosti to podupire. Odgovarajuću odluku o tome Predsjedništvo BiH je donijelo još u kolovozu, no provedba tih odluka se ispostavila nemogućom zbog različitih problema.

“Donijeti zaključak i realizirati ga dvije su potpuno različite stvari”, kazao je Cikotić podsjećajući kako državno ministarstvo niti ima svojih objekata niti kapaciteta za smještaj migranata, a nitko ih zapravo ne želi u svom okruženju.

Na premještanju migranata iz naseljenih područja posebice inzistira Unsko-sanska županija, gdje je i najveća koncentracija onih koji pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama EU. U Bihaću je pod pritiskom lokalnih vlasti ranije zatvoren centar “Bira”, a migranti su prebačeni u kamp u selu Lipa udaljenom 20-ak kilometara.

Vlasti u Velikoj Kladuši također žele zatvoriti prihvatni centar “Miral”, koji se nalazi u samom gradu, a slični zahtjevu stižu i od stanovništva naselja Blažuj i Hadžići kod Sarajeva, gdje su još dva prihvatna centra.

Ti su zahtjevi pojačani nakon što je skupina migranata potkraj studenog, u obračunu s mještanima, ubila 36-godišnjeg Jasmina Berovića koji se pokušao usprotiviti njihovu nasilničkom ponašanju.

Policija je uspjela identificirati dvojicu osumničenih za taj zločin, a obojica su nakon ubojstva pobjegla iz BiH te su uhićeni u Beogradu odnosno Prištini, što je još jednom pokazalo koliko je porozna granica sa Srbijom i Crnom Gorom.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)