ZATEGNUTI ODNOSI: Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju srpskog veleposlanika

Vrijeme:2 min, 15 sec

Crna Gora je Božovića u subotu proglasila “personom non grata”, nakon što je Podgoričku skupštinu, događaj iz 1918. na kojem je odlučeno da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da neće povući odluku o proglašavanju srbijanskog veleposlanika u Crnoj Gori Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, nakon što je europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi pozvao tu zemlju da odluku povuče.

Crnogorski MVP naveo je u priopćenju da, kao i europski povjerenik Oliver Várhelyi, pozdravlja odluku srbijanske vlade da odustane od uzvraćanja jednakom mjerom i protjerivanja crnogorskog veleposlanika u Srbiji Tarzana Miloševića, jer za to, ističe MVP, nije bilo razloga.

“Veleposlanik Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutarnja pitanja….”, tvrdi crnogorski MVP. Za razliku od njega, veleposlanik Srbije Božović kontinuirano se miješao u unutarnja pitanja zemlje prijema “dovodeći svojim interpretacijama povijesti u pitanje njenu samostalnost i neovisnost”, navodi crnogorski MVP, prenosi Hina.

Crna Gora je Božovića u subotu proglasila “personom non grata”, nakon što je Podgoričku skupštinu, događaj iz 1918. na kojem je odlučeno da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda. Takva ocjena u potpunoj je suprotnosti s odlukom Skupštine Crne Gore koja je 29. studenoga 2018. usvojila rezoluciju o poništenju odluke Podgoričke skupštine kojom je ukinut dotadašnji crnogorski suverenitet, uz ocjenu da je bila riječ o nelegitimnom i nelegalnom činu.

Ponašanje srbijanskog veleposlanika ocijenjeno je nespojivim s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti, sukladnima bečkoj konvenciji.

Istog dana recipročnom mjerom uzvratila je Republika Srbija protjerujući crnogorskog veleposlanika u Beogradu, da bi u nedjelju povukla tu odluku.

Takav diplomatski potez Srbije pozdravio je iz europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Várhelyi, pozivajući Crnu Goru da uradi isto.

Crnogorska diplomacija priopćila je da je začuđena takvim pozivom Várhelyija te ga podsjeća da je ovoga puta propustio, prije izrečene sugestije, s partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, s kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regije, barem razmijeniti osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

“Vjerujemo da bi i on, posebno kao netko tko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutarnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a i dodaje da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

“Također, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom na to da ne možemo tolerirati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, zaključuje crnogorska diplomacija.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori