Francuski sud odlučio u korist vjernika uočivši očitu nelogičnost vladine uredbe o ograničenju osoba na misnim slavljima

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

 

U Francuskoj, u kojoj su mnogi već otpisali moć vjernika da utječu na nacionalnu politiku jer im je broj drastično pao u posljednjim desetljećima, napori malog ‘ostatka’ su urodili plodom.

Kako smo objavili jučer, laičke udruge uz podršku nekoliko hrabrih biskupa i svećeničkih udruga odlučili su ponovno tužiti Vladu pred vrhovnim sudom zbog najnovije odluke suda na uvedenu mjeru ograničenja od trideset osoba za sudjelovanje na liturgijskim slavljima (ipak su malo velikodušniji od naše vlade), neovisno o veličini crkve. Naime, ova mjera je donesena nakon što su se žalili na prvotnu odluke vlade da se zbog koronavirusa zabrane javna misna slavlja, pri čemu su se pozvali na slobodu bogoslužja i odvojenosti Crkve od Države.

I stalno vijeće Francuske biskupske konferencije odlučilo podnijeti izvješće o slobodi Državnom vijeću, jer biskupi smatraju da su vlasti dužne jamčiti slobodu bogoslužja u svojoj zemlji. Biskupi su naglasili da su ovu odluku donijeli uzimajući u obzir ‘brojne reakcije vjernika, uključujući reakcije vjernika drugih vjeroispovijesti’.

Jučer je Sud odlučio u korist vjernika uočivši očitu nelogičnost vladine uredbe.

Od sada se svete mise mogu slaviti bez ograničenja na 30 osoba, uzimajući u obzir higijenska pravila i sigurnosnu udaljenost, u skladu sa smjernicama koje je predložila Francuska biskupska konferencija, a posebno Pariška biskupija posljednji nekoliko tjedana.

Monsinjor Michel Aupetit, koji se istovremeno s Biskupskom konferencijom obratio Državnom vijeću, zadovoljan je što je sud prepoznao očito nezakonitu prirodu vladine odluke koja je zanemarila savjetovanje (s biskupima) koje je prethodno održano.

Pitanje koja se postavlja samo po sebi je – Zašto nitko u Hrvatskoj, od Biskupske konferencije do brojnih laičkih udruga nije reagirao na ovakav način (komentari po društvenim mrežama se ne računaju).

Umjesto toga, neki naši biskupi šalju svojim svećenicima ovakve poruke:

“(…)Na vama je odgovornost naći način da se poštuje ograničenje da na misama može sudjelovati najviše 25 osoba. Ako se zbog bilo kojeg razloga nije moguće držati toga ograničenja, dužni ste otkazati misno slavlje.(…)”

Naša Informativna Katolička Agencija je barem obavijestila čitatelje o događajima u Francuskoj, prenijevši vijest sa HINA-e:

Najviši francuski sud je u nedjelju 29. studenoga naložio vladi da u roku od tri dana preispita svoju uredbu po kojoj se u crkvama može okupiti najviše 30 ljudi, prenijela je HINA.
Ta je mjera nesrazmjerna riziku zaraze koronavirusom, ocijenilo je Državno vijeće, najviši sud u zemlji.
Katoličke udruge u petak su osudile vladinu uredbu uz pojašnjenje da je to “nepotrebna, nesrazmjerna i diskriminatorna” mjera.
Državno vijeće je procijenilo da će strogo prebrojavanje 30 vjernika na misama i vjerskim obredima “na mnogim mjestima rezultirati time da im brojni vjernici neće moći prisustvovati onaj dan u tjednu kada se održavaju za njih najznačajnije mise, premda će ih crkva održavati više” nego što je uobičajeno.
Biskupska konferencija Francuske (CEF) u nedjelju je, nakon odluke Državnog vijeća, priopćila da je sada problem prepoznat.
Francuska je u subotu ublažila restriktivne mjere koje su uvedene prije gotovo mjesec dana da bi se suzbilo širenje pandemije koronavirusa.
Ponovno su otvorene trgovine u kojima se prodaju artikli koji nisu nužno potrebni u svakodnevnom životu, no barovi, restorani, teretane i noćni klubovi do daljnjega će ostati zatvoreni.

 

IZVOR

 https://ika.hkm.hr/novosti/francuski-sud-trazi-od-vlade-da-preispita-uredbu-o-ogranicenjima-u-crkvama/

 

Quo vadis Croatiahttps://www.quovadiscroatia.com /Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)