EU će razmotriti kako poboljšati transatlantske odnose poslije Trumpa

Vrijeme:1 min, 9 sec

Transatlantski odnosi

Europska unija počet će u ponedjeljak raspravu o tome ako poboljšati transatlantske odnose nakon odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazali su europski dužnosnici.

Veleposlanici 27 država članica EU-a razmotrit će pet političkih područja u kojima je moguće poboljšati suradnju s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom nakon četiri napete godine s Trumpom.

Riječ je prije svega o zdravstvu, odnosno borbi protiv pandemije covida-19, zatim poticanju gospodarskog oporavka Bidennakon koronakrize, borbi protiv klimatskih promjena, promicanju mira i sigurnosti te zajedničkih vrijednosti, uključujući multilateralizam.

Europski čelnici trebali bi razgovarati o transatlantskim odnosima na samitu 10. i 11. prosinca.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, bivši belgijski premijer, pozvao je Bidena da sudjeluje na samitu EU-a u prvoj polovici 2021. koji će se održati licem u lice, a možda i na virtualnom samitu, nakon što službeno preuzme dužnost.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je da SAD i EU moraju izgraditi novi transatlantski savez u područjima kao što su klimatske promjene i digitalno gospodarstvo.

Trump je povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimi i iranskog nuklearnog programa, uveo carine na robu iz EU-a i napustio neke multilateralne organizacije koje je SAD desetljećima podržavao, šokiravši europske saveznike.

Von der Leyen je kazala da EU sa zadovoljstvom očekuje da se SAD vrati u Pariški sporazum o klimi, što je Biden najavio, piše Hina.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori