U spomen na generala Praljka: Radio-drama OBRANA SOKRATOVA, hommage osuđenim pravednicima

Vrijeme:2 min, 0 sec

Sutra je 29. studeni, treća godišnjica smrti generala Slobodana Praljka. Tim povodom donosimo radio-dramu “Obrana Sokratova“, svojevrsni hommage osuđenim pravednicima, autora Jakova Skočibušića. Gospodin Jakov Skočibušić, rođen u duvanjskom selu Mesihovina a sada živi u Splitu, studirao je i magistrirao filozofiju, njemačku filologiju i sociologiju, do mirovine karijerni diplomat Republike Hrvatske.

J. Skočibušić je i autor knjige “Zovem se Nitko” koja je tiskana u izdanju Matice hrvatske Tomislavgrad i Naklade Bošković iz Splita, a to je zapravo Homerov ep “Odiseja” u prepričanom i zanimljivim intervencijama nadograđenom izdanju. Knjiga je klasična priča o  Homerovom epu “Odiseji”, ali nešto sasvim novo i vrlo zanimljivo za čitanje, za razliku od ”Odiseje” iz srednjškolske lektire koja se teško čita.

 

 

O radio-drami “Obrana Sokratova” prenijeti ćemo riječi samog autora:

Dragi prijatelji,

Približava se godišnjica smrti generala Slobodana Praljka (29.11.). Dobro znamo da u RH neće biti službenih sjećanja. Nastavlja se i produbljuje damnatio memoriae. Ja sam evo upriličio jednu radio-dramu s tekstom Platonove Obrane Sokratove kao hommage osuđenim pravednicima u Ateni (399. pr. Kr.), Jeruzalemu (33. g.) i Haagu (2017. g.). To je zvučni snimak teksta Sokratova govora s elementima iz haške sudnice, iz Muke Isusove, tu je naravno general Praljak, ali i Mesić i Šeks (kao Jude)…

Imam dvije verzije: jednu kraću (56 min.) koja je upriličena npr. za emitiranje na radiju i jednu dulju, cjelovitu verziju (1h i 10 min.) koju sam, zajedno s pratećim slikama, stavio na YouTube, a tu Vam poveznicu dostavljam da možete poslušati, jer na YouTube još nije javno dostupna:

https://youtu.be/yz49ZnAPvxg

Nemojte se uvodom iznenaditi, traje 6 minuta, a ustvari je zvučni kolaž koji je možda malo zbunjujuć; istovremeno se preklapaju epizode iz Atene, Jeruzalema i Haaga. Poslije uvoda slijedi jednostavan govor, također s umetcima.

Bila je ideja od ovoga s jednim glumcem napraviti kazališnu monodramu, ali se zbog korone nije dalo ostvariti.

Može vam ovo biti i prigoda odslušati slavnu Sokratovu obranu. (Na hrvatskom ne postoji audio zapis.) A najglavnije je obilježiti i obilježavati godišnjicu generala Praljka!  Pretpostavljam da će se bar u Mostaru nešto napraviti. Što mislite može li se ova radio drama djelotvorno uklopiti u naše (!) obilježavanje godišnjice. Širiti na društvenim mrežama? Emitirati na radio-postajama koje su za to spremne? Ili što još i kako?

Troplet/http://www.troplet.ba/?p=37475 /Hrvatsko nebo

 

Odgovori