VELIKI BAKIROV NEUSPJEH: Izetbegović nije uspio u Vijeću sigurnosti nametnuti Komšića

Vrijeme:51 sec

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je sudjelovati u sastanku o 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojem su se obratili predsjedavatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Dragan Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

Izetbegović je preko Stalne misije BiH pri UN-u zatražio da bude pročitano njegovo pismo, u kojem navodi da je, kako kaže, pogrešan izbor sudionika iz BIH na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bh. institucija, prenosi RTRS.

Tvrdi da je riječ o namjernim pokušajima iz susjednih država da derogiraju instituciju Predsjedništva, te da značajan dio njegovih ovlasti prenesu na predsjednike tri političke stranke.

Međutim, Stalna misija Ruske Federacije organizirala je ovaj sastanak upravo u formatu Aria, koji ne mora slijediti striktna pravila VS.

Određene članice VS UN tražile su sudjelovanje Predsjedništva BiH, neko iz civilnog sektora i visoki predstavnik.

Kao kompromisno rješenje, pozvan je Valentin Inzko, koji je zapravo svojim sudjelovanjem dao legitimitet ovakvom sastavu, odnosno tome da BiH predstavljaju politički predstavnici konstitutivnih naroda.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori