IZ STRANOG TISKA: Erdoğanova Turska počela se umiljavati Europi

Vrijeme:4 min, 33 sec

 

 

Turski predsjednik obećava reforme pravne države i govori o budućnosti u Europi. Ali nije dao dokaz da misli ozbiljno.

Gdje je Berat Albayrak? Već dva tjedna u Turskoj se pitaju što se dogodilo sa zetom predsjednika Erdogana nakon što je 8. studenoga uz veliku buku odstupio s dužnosti ministra financija i gospodarstva. Njegovi profili na društvenim medijima suspendirani su, i onaj na Instagramu na kojemu je objavio da daje ostavku. Nije bilo uobičajene ceremonije predaje dužnosti nasljedniku. Suprug Erdoganove kćeri Esre i otac četvero njegovih unuka zasad je nestao iz javnosti.

«Akcijski plan za ljudska prava»

Nema odgovora ni na mnoga pitanja o nastanku i tijeku skandala. Neprijeporno je da bi on trebao predstavljati prekretnicu. Jer iz Ankare se već dva tjedna čuju tonovi kakve se nije čulo godinama. Erdogan je već nakon samo nekoliko dana nakon Albayrakove ostavke izjavio da je Turska spremna gutati gorke pilule da bi riješila gospodarske probleme.

Turski predsjednik pritom je obećao ne samo povratak ortodoksnoj monetarnoj politici nego i pravne reforme i akcijski plan za ljudska prava. Ovaj vikend na jednom stranačkom kongresu rekao je da je budućnost Turske u Europi. S obzirom na razgradnju pravne države proteklih godina, nemilosrdan progon političkih protivnika i proglašavanje Zapada neprijateljem čovjek začuđeno trlja oči.

Pritisnut uza zid

Štogod se prije dva tjedna dogodilo u predsjedničkoj palači, jedno je sigurno: Erdogan je shvatio koliko je dramatično stanje turskog gospodarstva i koliko nezadovoljstvo zbog toga ugrožava njegovu vlast. Život je građanima sve skuplji, poduzetnici ne mogu više vraćati zajmove.

Središnja banka potrošila je velik dio svojih rezervi za pomoć valuti, a vrijednost lire padala je unatoč tome. Istovremeno je zbog vanjskopolitičkih rasjeda i neizvjesnog pravnog stanja u zemlji sve teže dovesti investitore. Zaokret Volkswagena, koji je plan gradnje tvornice u Izmiru najprije suspendirao zbog turske intervencije na sjeveru Sirije, a zatim od njega posve odustao, samo je jedan primjer.

Iz Washingtona prijete sankcije

Izbori u SAD-u dodatno su povisili pritisak da se nešto poduzme. Joe Biden zagovara tvrd kurs prema izazivaču nemira u Ankari. Za njegova predsjedništva bit će vjerojatnije kaznene mjere protiv Turske zbog kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400, ali i zbog vjerojatne pomoći državnoj banci Halbanku u zaobilaženju sankcija Iranu. Prijete i još oštrije sankcije od američkih carina na turski čelik koje su prije dvije godine izazvale monetarnu krizu.

Ali i sadašnja administracija u Washingtonu, s kojom je Erdogan imao dobru vezu zahvaljujući dobrom odnosu svoga zeta Berata Albayraka i Trumpova zeta Jareda Kushnera, udaljila se. Ministar vanjskih poslova Mike Pompeo prošli se vikend na putovanju po Europi i Bliskom istoku zaustavio u Istanbulu i sastao s pravoslavnim patrijarhom Bartolomejom, ali nije imao vremena za razgovore s predstavnicima vlade – jasna uvreda.

Olakšanje na tržištima

Mnogi promatrači pitaju se je li Erdogan voljan i u stanju provesti stvarnu promjenu kursa. U novčanoj politici pragmatični političar, koji visoke kamate naziva „majkom svih zala“, dosad je održao riječ. Središnja banka u četvrtak je načinila korak koji ekonomisti traže već mjesecima i jako povisila referentnu kamatnu stopu.

Tržišta su s olakšanjem reagirala na novu liniju Ankare. Od ostavke ministra financija Albayraka kurs lire oporavio se za više od 10 posto. Treba vidjeti hoće li Erdogan dati slobodne ruke čuvarima valute dok zemlja zbog restriktivne novčane politike klizi u recesiju. Prošloga ljeta Erdogan je otpustio šefa središnje banke jer nije htio sniziti kamate.

Slabi izgledi za poboljšanje pravne države

Još su veće sumnje prema najavljenim reformama na području pravne države. Prošli su tjedan pozornost izazvale izjave krugova bliskih vladi o puštanju na slobodu filantropa Osmana Kavale, prokurdskog oporbenog političara Selahatina Demirtasa i drugih istaknutih političkih zatvorenika.

Bülent Arinc, osnivački član Erdoganove stranke AK-a izjavio je da ne shvaća zašto je Kavala već tri godine u zatvoru. Puštanje na slobodu toga filantropa, što traži i Europski suda za ljudska prava, bio bi bez sumnje snažan signal.

Ali izgledi za to slabi su. Šef Erdoganova koalicijskog partnera, ultranacionalističkog MHP-a Devlet Bahceli već je dao do znanja da s njim puštanja neće biti. Erdoganova ovisnost o Bahceliju koji mu daje većinu od uvođenja predsjedničkog sustava snažno je narasla.

Osim toga, prošli je tjedan podignuta optužnica protiv popularnog istanbulskog gradonačelnika Ekrema Imamoglua jer se usudio kritizirati apsurdan projekt kanala paralelnog s Bosporom.

Težak partner

I u vanjskoj politici ostaju poznate linije sukoba. Erdoganov vanjskopolitički savjetnik Ibrahim Kalin prošli je tjedan doduše otputovao u Bruxelles kako bi smirio situaciju prije sljedećeg EU-ova samita na kojemu bi se mogle donijeti sankcije. Ali Erdogan se istovremeno za vrijeme posjeta turskom dijelu Cipra zalagao za dvije države na tom podijeljenom sredozemnom otoku. A kontroverzna akcija istraživačkog broda Oruca Reisa u istočnom Sredozemlju produžena je za tjedan dana. Jer Erdoganov položaj kod kuće jačaju i vanjskopolitički sukobi.

I EU-ova misija Irini za kontrolu embarga na oružje protiv Libije iznova je izazvala napetosti. Jedna njemačka fregata u nedjelju je pred libijskom obalom kod Bengazija kontrolirala jedan turski teretnjak. Po ministarstvu obrane u Berlinu Ankara je povukla dozvolu za pretres i iznudila prekid kontrole. Tursko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je akcija provedena bez dozvole i uz primjenu sile. Voditelj Irinija rekao je, međutim, da je posada kontejnerskog borda bila kooperativna.

Odnos između Europe i Turske unatoč zvucima šalmaja iz Ankare i dalje će biti opterećen sukobima.

Volker Pabst: „Zvuci šalmaja iz Ankare: Zašto Erdogan iznenada govori o reformama?“,  Neue Zürcher Zeitung, 24. studenoga 2020.

IZVOR

https://www.nzz.ch/international/tuerkei-was-ist-von-erdogans-reformversprechen-zu-halten-ld.1588343

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)