PREDSJEDNIK HDZ 1990 CVITANOVIĆ: Nećemo dopustiti izmjenu mostarskog Statuta , a da se ne izmjeni Izborni zakon BiH

Vrijeme:3 min, 3 sec

HDZ 1990 upriličio je danas press konferenciju u povodu nedavno održanih lokalnih izbora, te nadolazećih izbora u gradu Mostaru. Nazočnima se na početku obratio predsjednik te stranke Ilija Cvitanović. Cvitanović nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom na nedavno održanim lokalnim izborima, na kojima se “Devedesetka” dokazala kao druga najjača stranka s hrvatskim predznakom

“Danas počinjemo intenzivniju izbornu kampanju za grad Mostar, gdje smo sigurni kako ćemo s ovim ljudima koji stoje tu iza mene, a koji imaju integritet, znanje i autoritet, ponuditi se gradu Mostaru – kazao je Cvitanović na početku svoga obraćanja”, rekao je Cvitanović.

Od je istaknuo da je “Devedesetka” zadržala poziciju koju je imala i 2016. godine, te povećala broj izabranih vijećnika, usprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je ta stranka prošla posljednje dvije godine.

U ovom trenutku još ne možemo sa sigurnošću reći za koliko, ali broj vijećnika HDZ-a 1990 neće biti ispod 85 na području cijele BiH, što nas legitimira kao drugu stranku po snazi s otprilike četvrtinom vijećnika među hrvatskim vijećnicima u BiH. Samostalno smo osvojili dva načelnička mjesta u općini Prozor- Rama i u Odžaku, a u koaliciji s HNP u Tomislavgradu i načelnika općine Tomislavgrad kao i većinu u Općinskom vijeću . Ono što mi je posebno važno je da smo u koaliciji s hrvatskim strankama u Središnjoj Bosni osvojili općine Novi Travnik, Vitez, te čekamo rezultate za Uskoplje, a vjerujemo kako će i u Uskoplju biti takav rezultat – kazao je Cvitanović.

Cvitanović je istaknuo i da je stranka kojoj je na čelu izgubila nekoliko načelničkih i gradonačelničkih pozicija zbog toga što nisu mogli postići dogovor s ostalim oporbenim strankama,

-U tim općinama sudjelovat ćemo značajno u kreiranju odluka u općinskim vijećima, prvenstveno u gradu Livnu gdje s partnerima u ovom trenutku imamo većinu – dodao je Cvitanović.

– Još jednom želim ponoviti da čekamo dopisne glasove, a posebno se nadam kako ćemo napokon imati izabranog Gradskog vijećnika u gradu Zenici gdje nam u ovom trenutku nedostaje dvadesetak glasova. Vjerujemo kako će u Gradskom vijeću Zenica nakon dugo vremena biti izabran predstavnik iz reda Hrvatskog naroda – naglasio je.

Komentirajući izbornu utakmicu za grad Mostar, Cvitanović je kazao kako HDZ 1990 ima kvalitetne kandidate na listama za zapad, jugozapad i jug, kao i na gradskoj listi.

– Želim da imamo veći legitimitet u Gradskom vijeću, nećemo dopustiti izmjene Statuta grada Mostara a da se ne promijeni Izborni zakon – poručio je Cvitanović te pozvao sve građane i građanke grada Mostara koji su nezadovoljni aktualnim stanjem, ali i sve one koji su izrazili nezadovoljstvo gospodarskom situacijom, kao i zbog stajanja proizvodnje u Aluminiju, te sve one koji su nezadovoljni čistoćom grada Mostara, potopljavanjem grada Mostara, da izađu na izbore i daju povjerenje kandidatima HDZ-a 1990, koji, kako je kazao Cvitanović znaju kako riješiti te probleme.

Pozvao je predsjednike HDZ-a BiH i SDA na dosljednu provedbu Mostarskog sporazuma o izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Danas kada sve češće dobivamo poruke kako će Hrvati biti zaobiđeni u Domovima naroda i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine najozbiljnije tražim od potpisnika Sporazuma u Mostaru oko izmjena Statuta grada Mostara i izmjena Izbornog zakona da taj posao dovedu do kraja, završe izmjene Izbornog zakona kako bismo po izborima u Mostaru mogli izmijeniti i Statut koji će u potpunosti uravnopraviti sve narode u BiH. Dakle, odgovornost za izmjene Izbornog zakona je na Draganu Čoviću i HDZ-u BiH kao potpisniku Sporazuma. Odgovornost je na Bakiru Izetbegoviću i na stranci SDA i nema prostora za bježanje od onoga sto je potpisano pod medijatorstvom međunarodne zajednice, administracije Europske unije i Amerike. Nećemo dopustiti nikome da manipulira Izbornim zakonom , a naša potpora na tom putu je apsolutna i neupitna – zaključio je Cvitanović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori