Tko koga i što mora štititi ili čuvati ?

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

Ruski mirotvorci štite armenski samostan Dadivank

Većina Armenaca zbog straha za svoj opstanak napušta svoja ognjišta i svetinje iz područja koja moraju prijeći, prema dogovoru o prekidu rata, pod nadzor Azerbajdžana. Poslije dogovora Armenije, Azerbajdžana i Rusije mnogi Armenci pale svoje domove, prodavaonice i druge objekte, ne želeći da se njima koriste Azerbajdžanci. Katkad čak otkopavaju i grobove svojih bližnjih i premilih i vode ih sa sobom u Armeniju.

 

 

Jedna je od tih svetinja armenski samostan Dadivank koji sada čuvaju ruski mirotvorci. Samostan Dadivank smješten je sto kilometara od glavnoga grada Stepanakerta u Gorskom Karabahu. Sagrađen je u razdoblju od 9. do 13. st. Ime samostana povezano je sa Sv. Dadi koji je propovijedao kršćanstvo na zapadu Armenije i bio učenik apostola Tadeja. Armenci su prije masovnoga odlaska posljednji put posjetili taj samostan. Ruski su mirotvorci postavili dvije promatračnice ispred samostana koje se nalaze u Dadivanku na sjeveru Gorskoga Karabaha. Trenutačno se razgovara o mogućnosti slobodnoga posjeta vjernika samostanu, premda se ne zna hoće li ih uopće biti. Prema trostranomu dogovoru to područje prešlo je pod nadzor Azerbajdžana.

 

 

 

Azerbajdžan tvrdi da sve stare, srednjovjekovne spomenike u Gorskom Karabahu pripadaju baš njima, jer su to sakralni objekti Kavkaske Albanije, koje su gradili kavkaski Albanci. Kavkaska Albanija je povijesna regija u istočnom Kavkazu, koja je postojala na području današnjega Azerbajdžana i djelomice Dagistana. Drugim riječima, stari vjerski i kultni objekti pripadaju Kavkaskoj albanskoj Crkvi, a ne Armenskoj apostolskoj Crkvi. 

Kavkaski su Albanci, prema službenim podatcima Azerbajdžana, predci ili dio predaka današnjega Azerbajdžana. Polazeći od toga svi stari spomenici pripadaju njima, a ne armenskoj strani. Ako je tako, nije tada jasno, zašto ih je potrebno čuvati i štititi uz pomoć ruskih mirotvoraca!? Ispada da Azeri mogu sami porušiti ili oskvrnuti svoju duhovnu i kulturnu baštinu, te da ih treba štititi od samih sebe.

 

 

Ruski je predsjednik u telefonskom razgovoru s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim posebno naglasio važnost očuvanja funkcioniranja kršćanskih svetinja u Gorskom Karabahu, prenosi Kremlj. Alijev je uzvratio da će azerbajdžanska strana upravo na taj način i postupati (http://kremlin.ru/events/president/news/64418 ). Ispada da je druga strana uznemirena stanjem albanskih (azerbajdžanskih) kršćanskih spomenika u području pod azerbajdžanskim nadzorom. Izgleda kako svoju baštinu sami ne mogu očuvati, pa drugi trebaju o tom brinuti. Jako je čudno. (np/hrvatskonebo)

Izvor

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)