SVETAC DANA”Sveta Matilda”

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

19.studenoga

Benediktinska redovnica.

Danas crkva slavi svetu Matildu, sasku benediktinku iz jedanaestog stoljeća. Matilda je rođena 1240. ili 1241. u dvorcu Helfta u njemačkoj pokrajini Saskoj u bogatoj i moćnoj tirinškoj plemićkoj obitelji. Kao sedmogodišnja djevojčica s majkom je posjetila benediktinski samostan Rodersdorf u kojemu je poglavarica bila njezina starija sestra Gertruda. Djevojčici se toliko svidio život u samostanu da ga jednostavno nije željela napustiti. Roditelji nisu imali izbora nego dopustiti joj da ostane kod sestre Gertrude.

U samostanu je mlada Matilda postala desna ruka sestri u upravi samostana, a svi su je voljeli jer je bila iznimno nevina i ljubazna, ističući se istinskom pobožnošću i poniznošću. Postala je poznata kao mistik te je imala brojne duhovne vizije. Bila je odgojiteljica mladih redovnica i vodila samostanski zbor. Zbog prekrasnog su je glasa prozvali “Kristovim slavujem”. Imala je dar savjeta, te su je za savjet tražile ne samo sestre iz njezina samostana nego i mnogi ljudi iz svijeta, pa i učeni redovnici.

Svojim je životom i primjerom, kao i poukom, uvelike utjecala na život jedne druge svetice, svete Gertrude Velike. Prije kraja života mnogo je trpjela od migrena, a umrla je na današnji dan 1298. godine u samostanu u Helfti, prikazujući svoj život i darujući svoje srce Kristu. O njezinu su životu pripovijedane brojne legende, a spominje je i Dante u svom “Čistilištu”. Zaštitnica je benediktinskih redovnica.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori