Potpisivanjem Izbornog etičkog kodeksa, političke stranke obećali da će osigurati pravične izbore u Mostaru

0

U ORGANIZACIJI OESS BiH

Političke stranke, koalicije i neovisni kandidati koji sudjeluju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, a koji će se održati 20. prosinca 2020. godine, danas su potpisali Izborni etički kodeks čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces. Kodeks su izradili predstavnici gradskog Izbornog povjerenstva Mostar, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registriranih za Lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Politički subjekti su se složili da će osigurati miran i fer izborni proces u skladu s osnovnim principima integriteta i pravičnosti, te u skladu s ključnim demokratskim principima, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na građane te suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike.

“Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo. Lokalni izbori su posebno važni jer ova razina vlasti je najčešća razina koja ima najviše utjecaja na svakodnevni život građana BiH”, kazala je veleposlanica Kathleen Kavalec, voditeljica Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.

“Misija OESS-a u BiH i dalje ostaje spremna pružiti podršku svim reformskim procesima i inicijativama koje imaju za cilj jačanje demokracije, ali istinski napredak ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa za dobrobit svih građana. Od potpisnika ovisi hoće li ispuniti potpisana obećanja i hoće li stati iza njih”.

Izborni etički kodeks prethodno su potpisali politički subjekti u 26 lokalnih zajednica širom BiH. Ova inicijativa je dio širih aktivnosti koje Misija OESS-a u BiH, u okviru svog mandata, provodi na pružanju podrške slobodnim, fer i vjerodostojnim izborima u državi.

Izborni etički kodeks je potpisan u sljedećim lokalnim zajednicama: Bihać, Bijeljina, Bileća, Brčko, Foča, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradačac, Istočna Ilidža, Jajce, Kiseljak, Kostajnica, Livno, Novi Travnik, Odžak, Prijedor, Prozor, Sanski Most, Srebrenica, Srebrenik, Stolac, Teslić, Tomislavgrad, Trebinje, Visoko, Višegrad i Zenica.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara