SVETAC DANA”Posveta bazilika svetih Petra i Pavla”

Vrijeme:1 min, 31 sec

Obje bazilike podignute su nad grobovima Apostolskih prvaka.

18. STUDENOGA

Kako je od davnine običaj, nad mjestima smrti znamenitih svetaca i mučenika podizane su crkve koje su postale središte njihova kulta. Slaveći posvetu njihovih grobnih crkvi, slavimo i njihove živote koje su ugradili u temelje Kristove Crkve.

Bazilika svetoga Petra u Rimu, odnosno Vatikanu, najveća je kršćanska crkva. Prva bazilika podignuta je nad grobom apostola Petra još u doba cara Konstantina. Posvetio ju je papa Silvestar I. na današnji dan 326. godine. Kasnije je puno puta dograđivana i obnavljana, a ona koju danas vidimo počela se graditi u razdoblju renesanse. Kruni je predivna Michelangelova kupola, jedna od najpoznatijih veduta Rima, a pod predivnim brončanim Berninijevim baldahinom nalazi se glavni oltar crkve, ispod kojeg se nalaze zemni ostaci apostola Petra. U crkvi su pokopani brojni pape i drugi znameniti ljudi, krunjeni su carevi i održavani crkveni sabori. U Apostolskoj palači uz baziliku stanuje papa.

Bazilika svetoga Pavla na Ostijskoj cesti sagrađena je u četvrtom stoljeću na mjestu pogubljenja apostola Pavla. I ta je crkva više puta pregrađivana i obnavljanja, a posljednju je obnovu doživjela nakon velikoga požara u 19. stoljeću. Crkva ima oblik peterobrodne bazilike, a pod glavnim oltarom pokopan je apostol Pavao. Crkva je poznata po portretima svih dosadašnjih papa izvedenima u mozaiku iznad stupova crkve.

Zanimljivo je napomenuti da je strop crkve izređen od slavonske hrastovine koju je za obnove crkve darovao biskup Strossmayer. Baziliku je posvetio papa Siricije krajem četvrtog stoljeća. Današnji se blagdan slavi od jedanaestog stoljeća, a njime se odaje počast svetima Petru i Pavlu kao prvacima apostolskim i temeljima na kojima je Krist izgradio svoju Crkvu. Kao što ovu dvojicu, “ključara Kraljevstva nebeskog” i “Apostola naroda” , zajedno slavimo 29. lipnja, tako se i posveta njihovih bazilka zajednički slavi na današnji dan.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori