Što je slagao Izetbegović, a što Nikšić?

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

 

Lider SDA Bakir Izetbegović u nedjelju navečer, nakon što su počeli pristizati prvi rezultati lokalnih izbora, kako bi ublažio poraz u glavnom gradu BiH, izjavio je: “Izgubili smo u Sarajevu, ali smo pobijedili u Bosni i Hercegovini, imat ćemo 30 načelničkih pozicija”.

U Izetbegovićevoj izjavi istina je samo prvi dio rečenice; da je SDA izgubila u Sarajevu; preciznije u četiri, moguće i u pet sarajevskih općina. Sve ostalo je laž. Laž je da će SDA imati 30 načelnika. Imat će ih 23, maksimalno 26.

Izetbegovićeva BiH- četvrtina Federacije

Još veća je laž da je SDA pobijedila u BiH, time što je osvojila polovicu od ukupno 50 (grado)načelničkih pozicija u većinski bošnjačkim općinama, odnosno gradovima u Federaciji BiH. Ni jednu u većinski hrvatskoj općini u FBiH i ni jednu u općini ili gradu u Republici Srpskoj. Ako Izetbegović pod BiH podrazumjeva četvrtinu teritorija FBiH, onda je njegova izjava istinita. No, činjenično Bosna i Hercegovina je znatno veća. Ima ukupno 142 općine ili grada, u dva entiteta, a SDA je pobijedila u manje od 20 posto općina u BiH.

Ni po broju osvojenih načelničkih pozicija, Izetbegović ne može tvrditi da je SDA “pobjedila u BiH”. Po tom kriteriju pobjednik je Dodikov SNSD, s osvojenih 42 do 45 načelničkih pozicija, od kojih su 3 u FBiH. SDA je i po tom kriteriju tek druga, malo ispred HDZ BiH čiji su kandidati za načelnike i gradonačelnike pobijedili u 20 općina odnosno gradova, i to u 18, od ukupno 23 većinski hrvatske, te u dvije većinski bošnjačke.

Nikšićev “dokaz” multietničkog karaktera SDP BiH

Lider SDP BiH Nermin Nikšić, na Facebooku se, pak, pohvalio s osam osvojenih načelničkih pozicija. Dodao je kako se SDP bori za jedno odborničko mjesto u Skupštini Banja Luke, kako će imati jednog vijećnika u Livnu, jednog u Glamoču i dva u Grudama, čime je po njegovom mišljenju SDP potvrdio da je multietnička stranka.

Prva Nikšićeva izjava je istinita, a druga lažna. Istina je, SDP-ovi kandidati za načelnike pobjedili su u; Maglaju, Gradačcu, Gračanici, Goraždu, Jablanici, Tuzli, Ključu i Bosanskoj Krupi. Sve redom bošnjačkim općinama. Ni u jednoj većinski srpskoj i ni u jednoj većinski hrvatskoj.

Nikšićeva tvrdnja da su dva vijećnika SDP-a u Grudama, te po jedan u Livnu i Glamoču dokaz višenacionalnog karaktera SDP-a jednako je istinita kao i Izetbegovićeva da je SDA pobjedila u BiH. Nije problem što Nikšić laže javnost, već što on i “njegovi drugovi” već 30 godina lažu sami sebe.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)