SVETAC DANA”Sveti Albert Veliki”

Vrijeme:1 min, 23 sec

Dominikanac, teolog i crkveni naučitelj.

15. STUDENOGA

Crkva danas slavi jednoga od najsjajnijih umova srednjega vijeka, dominikanca Alberta Velikog. Nazivaju ga još i Albertom iz Kölna ili Albertom Njemačkim. Albert je rođen u plemenitaškoj obitelji oko 1193. godine u mjestu Lauingen u pokrajini Švapskoj.

U dominikanski red stupio je u talijanskoj Padovi. Nakon studija djelovao je kao profesor u više njemačkih gradova i Parizu te odgojio mnoge generacije učenika. Dok je djelovao i predavao u Kölnu, najslavniji mu je učenik bio Toma Akvinski. On je tada još bio miran i povučen student kojega su neki zbog njegova krupna stasa i povučenosti nazivali “nijemim volom”. Albert je zarana prepoznao mladićevu genijalnost te je navodno izjavio: “Sada ga nazivate nijemim volom, ali kada on rikne, svojom će rikom zadiviti cijeli svijet!”

Albert je postao i provincijalom njemačke dominikanske provincije, pa biskupom Regensburga i propovjednikom križarskih ratova po njemačkim i češkim zemljama. Kasnije je imenovan pomoćnim biskupom u Kölnu te je bio jedan od vodećih teologa na Drugom lyonskom saboru. Albert je dobro poznavao gotovo sva područja tadašnje znanosti: teologiju, filozofiju i prirodoslovlje. Nakon duga i plodna života umro je na današnji dan 1280. u Kölnu. Ondje mu se u dominikanskoj crkvi svetog Andrije i danas nalaze relikvije.

Kult svetog Alberta započeo se širiti još u petnaestom stoljeću, ali je svetim proglašen tek 1931., a iste je godine proglašen i crkvenim naučiteljem. Zbog njegova sveobuhvatna znanja nazivaju ga “doctor universalis”, “sveopćim naučiteljem”. Zaštitnikom prirodoznanstvenika proglašen je četrdesetih godina dvadesetoga stoljeća. U ikonografiji ga prikazuju kao redovnika u dominikanskom habitu s knjigom i perom ili kao biskupa u biskupskom ornatu s istim atributima.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)