ZAKON JE JASAN MORA GA SE HITNO SMJENITI Mehmedagić rukovodi OSA-om, a s potvrđenom optužnicom ne smije imati pristup tajnim podatcima

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

Od trenutka potvrđivanja optužnice, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica, po zakonu, ne smije imati pristup tajnim podacima. Tu nema nikakvog prostora za drugačije tumačenje, jer to je nešto što je potpuno eksplicitno predviđeno zakonom, piše PRESS.

Ono što se u ovom trenutku postavlja kao pitanje jeste tko će biti kazneno odgovaran za nepoduzimanje mjera radi onemogućavanja pristupa tajnim podacima osobama koje ne smiju imati uvid u tajne podatke.

Direktor OSA-e BiH, po prirodi svog posla, operira skoro isključivo tajnim podacima, čime od dana potvrđivanja optužnice stavlja cijelu obavještajnu službu u kompromitirano stanje, za koje će netko morati odgovarati.

Vrlo je vjerojatno da će Tužiteljstvo BiH u narednim danima morati pokrenuti kaznene postupke protiv svih osoba iz Vijeća ministara BiH koje ne poduzmu potrebne radnje da se ovakav neovlašten uvid u tajne podatke ne onemogući i samim tim ne spriječi nezakonit rad OSA-e BiH.

Odluka Suda BiH povodom mjera koje traži Tužiteljstvo BiH, kakva god da na kraju bude, odnosi se samo na smetnje za kazneni postupak i ne rješava pitanje neovlaštenog uvida u tajne podatke OSA-e, prosto zato što Sud BiH za to nije nadležan niti se može time baviti.

Za to je nadležno Vijeće ministara BiH, odnosno prije svih ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a zatim Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, koji kao članovi Izvršnog obavještajnog odbora izravno vrše nadzor nad radom OSA-e BiH, a zatim i svi ministri koji će morati odlučivati o hitnoj smjeni Osmana Megmedagića kako bi se zaustavila nezakonitost.

Osman Mehmedagić je postupio ispravno kada je suspendirao Muhameda Pekića, koji je s njim na istoj optužnici, te time spriječio uvid u tajne podatke neovlaštenoj osobi. Znao je Osman Mehmedagić da, ukoliko to ne učini, ulazi u novo kazneno djelo.

Međutim, Osman Mehmedagić ne može suspendirati samoga sebe, to mora uraditi Vijeće ministara BiH. Pitanje je jesu li predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH svjesni kolikom se riziku od krivičnog gonjenja izlažu ulkoliko to ne učine.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)