Laslo Torma: Komentar APSURDA o „odgovornosti“ u RH (4. nastavak)

Vrijeme:4 min, 36 sec

 

Pojam APSURD prema lat, absurdus, znači:  besmisleno, besmislenost, nesmisao, besmislica), ono što se protivi zdravomu razumu, normalnomu, razboritu mišljenju!

Najsažetija i možda najbolja definicija pojma ‘odgovornost’ je slijedeća: „Preuzimanje obveza i dužnosti u obavljanju posla, i njihovo savjesno i valjano obavljanje!“. Pri tome treba općenito razlikovati dvije vrste odgovornosti: osobnu odgovornost i takozvanu društvenu odgovornost i njihove tri podvrste: zakonsku odgovornost, političku odgovornost i moralnu odgovornost!

Osobnu odgovornost kao osobinu ličnosti, definiramo kao spremnost snositi posljedice svog ponašanja. U praksi najviše dolazi do izražaja upravo onda kad je nema, ili kad je nema u dovoljnoj mjeri.

Drušvenu odgovornost sukladno tome možemo definirati na isti način samo u odnosu na institucije društva, i ponašanje pojedinaca u društvu prema institucijama društva, i prema drugim pojedincima u društvu.

Ako postoji osobna odgovornost, automatski se preuzima i društvena odgovornost. Ljudi koji preuzimaju odgovornost imaju neke zajedničke osobine: Dovrše započeti posao – ono što mogu napraviti danas, ne prebacuju za sutra. Ključna kvaliteta odgovorne osobe jest sposobnost dovršavanja posla.

Smatrao sam potrebnim posvijestiti toliki uvid u definiranju pojma odgovornosti, da bi se moglo lakše ukazati na postojeće apsurdnosti u današnjem hrvatskom društvu.

Svatko tko je čak i površno pratio nastupe naših ‘elitnih’ političara, i ‘vodećih’ medija, je sigurno zapazio APSURD, da se gotovo zakonomjerno govori da „mi trebamo“, „svi trebamo“, „svi smo odgovorni“, „svi se trebamo odgovorno ponašati“, „mi trebamo promijeniti svijest u odnosu na privatizaciju, investitore i sl.“, dok se isto tako gotovo zakonomjerno govori o „postignućima“ Plenkovića, „njegove“ Vlade, „njegovih“ ministara i „njihovih postignuća“ na svim poljima od borbe protiv virusa, do borbe protiv kriminala i korupcije!

Apsurdno je, neodgovorno i čak nemoralno govoriti o „postignućima“ vladajuće politike, u situaciji kada je bjelodano jasno da se naša politička „elita“ osramotila podaničkim  vladanjem slušajući zapadne propagandiste, te praveći se „većim katolikom od Pape“, nudila ‘podršku’ Ukrajini protiv Rusije, osramotila se i neznalačkim vođenjem postupka nabavke borbenih zrakoplova od Izraela, a osramotila se i svakodnevnim ‘pljuvanjem’ po Orbanu i Mađarskoj u svezi migrantske krize, a danas se u EU priznaje da je Orban bio u pravu.

Apsurdno je govoriti i hvaliti se ‘odgovornim’ ponašanjem Plenkovića i „njegove“ Vlade u situaciji kada se u Saboru usvajaju zakoni i zakonske izmjene, gotovo isključivo prema preporukama odnosno direktivama iz EU a ne poduzimaju reformske promjene  u onim sektorima koji su „rak rana“ hrvatskog društva, kao što su pravosuđe, državna uprava, i glede definiranja smislene strategije razvoja hrvatskog gospodarstva.

Apsurdno je govoriti o odgovornom ponašanju Plenkovića i „njegove“ Vlade, kada smo po svim relevantnim pokazateljima stojimo najlošije među 27 EU državama. O tome  se javnosti ne komunicira ništa, već se te činjenice neodgovorno prešućuju i neodgovorno pripisuju izmišljotinama o objektivnoj nemogućnosti da se bude uspješnija zemlja.

Apsurdno je govoriti o institucionalnoj odgovornosti u Hrvatskoj, kada institucije NE rade svoj posao, osim u slučajevima, kad radi pritiska javnosti ne mogu izbjeći da ipak nešto počnu raditi, ali gotovo ni jedan posao koji započnu ne dovrše, što je evidentni dokaz neodgovonosti. Zar je odgovorno  takvo ponašanje Sabora, koji prihvaća svaki prijedlog Vlade, a poslije se pokaže da je polovicu ministara trebalo smijeniti radi sumnji o umiješanosti u korupcijske afere, da se čelnici značajnih javnih poduzeća trebaju smjenjivati ili čak uhićivati? Plenković se „vadi“ frazom da je to Sabor izglasao, a Sabor se “vadi“ bedastoćom da je to bio prijedlog Vlade?! Zar je to odgovorno ponašanje? Po logici definicijie pojma odgovornosti to je neodgovornost!

Apsurdno je Plenkovićevo samohvalisanje da on odgovorno radi svoj posao, a u isto vrijeme tvrdi da njega ne interesira što rade institucije i da one nisu područje njegovog interesa?! Zar nije protivno zdravom razumu govoriti da ‘odgovorno’ vodite državu, a u isto vrijeme reći da, tobože radi poštivanje trodiobe vlasti i ne utjecaja na njihov rad, vas ne treba zanimati što rade, ili što je još gore, što ne rade institucije!

I zar nije protivno zdravom razumu i APSURDNO da sudski procesi za one koji su pred zakonom „jednakiji“ od običnih građana, traju duže od samog trajanja studija pravnih znanosti (ukljućivo godine studija, i godine stjecanja magisterija i doktorata)? Zar je odgovorna Vlada, zar su odgovorne institucije, zar živimo u odgovornom društvu RH, ako su tko zna koliko likova poput Kalmete, Jakovčića, Kuščevića, Obersnela, Pupovca, itd. trajno „neulovljivi“ institucijama „pravne“ države, a za likove poput Vidoševića, Merzel, Sanadera, Todorića, Kutlu, Mamića, itd. odgovorne institucije nikada neće dovršiti posao do kraja, bilo radi zastare slučajeva, bilo radi radi vjerojatno „loše skrojenih“ optužnica od strane odgovornih nadležnih institucija!

I zar nije APSURDNO  govoriti o odgovornom vođenju državnih poslova, kada iz države koja se tako „odgovorno“ vodi, Hrvati bježe glavom bez obzira, brže i u većem broju nego u vrijeme komunističke diktature? A da apsurd bude još veći, to se Plenković usuđuje pripisivati „postignutim“ stupnju demokracije i slobode, a ne nužnosti da se pobjegne od takve demokracije, i takve slobode, koja je kreirana ovih posljednjih 30 godina tobože „neovisne“ hrvatske države?!

A vrhunac APSURDA i NEODGOVORNOSTI  političke „elite“ je za sve što je loše ‘vaditi’ se frazom o tome da su za to odgovorne neke prethodne Vlade, iz nekih prošlih vremena, Pokušajte se sjetiti kada ste čuli da je u ovoj sadašnjoj Hrvatskoj neki predsjednik Vlade, neki ministar, neki političar, netko na visokoj javnoj funkciji, priznao da je odgovoran za nešto što je loše napravljeno ili nije napravljeno, ali je trebalo napraviti? Teško ćete se moći sjetiti nekoga takvog.

Nije Hrvatska po tome posebna iznimka u svijetu, posebnost je samo to da se to ovdje smatra normalnim, ili po najnovijem političkom vokabularu ‘novim normalnim’!

Završetak! 

 

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)