Danas presuda Sanaderu: Sjećate li se zašto mu se sudi?

0

 

U prvoj presudi Sanader i HDZ su proglašeni krivima za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Ukinuo ju je Vrhovni sud, koji je zaključio da postupak nije bio pravičan…

Kakav je rezultat gotovo desetogodišnje pravne trakavice u predmetu Fimi medija, “majci svih korupcijskih afera”? Više nego bijedan. Prva nepravomoćna presuda Županijskog suda izrečena je prije šest godina, a druga će biti danas, pišu 24sata.hr.

Sanader je uhićen u Austriji u prosincu 2010. Protiv njega je pokrenuto nekoliko sudskih postupaka koji traju i danas. U prvoj presudi za Fimi Mediju Sanader i HDZ su proglašeni krivima za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Krivima su proglašeni bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, a svima su izrečene i zatvorske kazne, uvjetne i bezuvjetne. HDZ je kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem protupravne koristi od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media je ukinuta kao pravna osoba i kažnjena oduzimanjem 11 milijuna kuna. HDZ se branio da su nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali HDZ-u zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna. Sanader se branio da je nevina žrtva političkog progona. Što je Fimi medija? To je tvrtka koja je, kako tvrdi tužilaštvo, javnim poduzećima prema Sanaderovu nalogu obavljala razne usluge, za koje je fakturirala višestruko skuplje račune.

Razlika, višak novca, išao je u crni fond HDZ-a, iz kojega su se potom financirale aktivnosti stranke, ali i pojedinaca. Novac je izvlačen ne samo iz javnih poduzeća, nego i iz ministarstava. HDZ je u prvoj presudi proglašen krivim jer je krivnja stranke ustanovljena prema krivnji njezina čelnika. U međuvremenu su neki akteri promijenili iskaze, a drugi umrli. Branka Pavošević je prvi put rekla kako joj je naloge davao Sanader, dok je drugi put rekla kako su joj naređivali Ivan Jarnjak i Branko Vukelić te Mladen Barišić.

Preminula je i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je na prvom procesu priznala, a na drugom zanijekala krivnju. Sanader je rekao da mu je sve odobravalo Predsjedništvo stranke. HDZ se ogradio od Sanadera. Ukratko, sve se pretvorilo u vrzino kolo, a javnost je sve zaboravila. U deset godina vidjeli smo bezbroj pravnih manevara, otezanja, žalbi i sličnih alata iz pravničke alatnice. Prvu presudu Županijskog suda ukinuo je Vrhovni sud, koji je zaključio da suđenje nije bilo pravično. Do pravomoćnosti će, očito, još puno vode proteći ispod Savskog mosta. Mnogi će se mladi stručnjaci iseliti iz Hrvatske ogorčeni zbog nepravde, koliko i zbog “nepravne” države, a mnogi će pokazatelji našeg uspjeha u oštroj međunarodnoj konkurenciji skliznuti još niže.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara