Kraj rata: Pashinyan, Aliyev i Putin potpisali mirovni sporazum

Vrijeme:1 min, 12 sec

Armenski premijer Nikol Pashinyan objavio je kako će se naciji obratiti idućih dana, najavljujući sporazum s predsjednicima Azerbajdžana i Rusije o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

Pashinyan je objavio kako je s predsjednicima Azerbajdžana i Rusije potpisao sporazum o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, prenosi Al Jazeera.

Istaknuo je kako Armeni moraju analizirati svoje godine neovisnosti te planirati budućnost kako ne bi ponovili greške iz prošlosti.

“Klečim pred našim žrtvama, našim vojnicima, generalima, volonterima koji su služili i štitili domovinu svojim životima. Oni su spasili Artsakh. Borili smo se do kraja. I pobijedit ćemo. Artsakh će pobijediti”, istaknuo je.

U objavi na Facebooku premijer je napisao da će se naciji obratiti “u idućim danima”.

Glasnogovornik Kremlja također je potvrdio da su lideri tri zemlje potpisali sporazum kojim se okončavaju borbe oko Nagorno-Karabaha, prenosi Reuters pisanje ruskih agencija. Rusija će poslati svoje mirovne snage u Nagorno-Karabah, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je objavio da prekid vatre nastupa u ponoć po moskovskom vremenu, te da Armenija i Azerbajdžan trebaju razmijeniti ratne zarobljenike.

Arayik Harutyunyan, lider regije Nagorno-Karabah, napisaouje na Facebooku da je dao svoju saglasnost “da se rat završi što je prije moguće”.

Armenske i azerbejdžanske snage borile su se šest tjedana u regiji Nagorno-Karabah, koja se nalazi u Azerbajdžanu, ali je od 1994. pod nadzorom etničkih Armenaca. Zabilježeno je više od 1.000 smrtno stradalih u ovom sukobu.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)